Varování před silným mrazem. Může být až 30 pod nulou

24. únor 2018 12:15

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu. Od neděle až do druhé poloviny týdne mají Českou republiku sužovat silné mrazy. Teploty by se podle meteorologů měly pohybovat od – 10 do – 15 stupňů.

„Denní maximální teploty v neděli vystoupí jen na -8 až -4 °C, v pondělí (26. 2.) na -9 až -5 °C, v dalších dnech na -10 až -6 °C,“ uvádí ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Pocitová teplota bude kvůli mírnému až čerstvému větru ještě nižší.

Podle meteorologů mohou teploty při malé oblačnosti, slabém větru a sněhové pokrývce místy klesnout až na -18 stupňů Celsia. „V tradičně nejstudenějších místech budou naměřeny teploty i pod -30 °C,“ dodává Český hydrometeorologický ústav.

Oteplovat by se mělo začít až na konci příštího týdne. Meteorologové doporučují lidem chránit se více vrstvami teplého oblečení, teplými botami, rukavicemi a pokrývkou hlavy.

„Nedoporučujese konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla,“ doporučuje Český hydrometeorologický ústav.

Noc na sobotu

Silné mrazy zasáhly Česko už v noci na sobotu. Teploty se pohybovaly od -7 do -14 stupňů. Na horách teploty klesly až k -18.

„Rolava v Krušných horách, tam naměřili dokonce -20 stupňů, Kořenov-Jizerka měl -22 stupňů a nejnižší teplotu pro dnešní den naměřili na Kvildě-Perle Jezerní slati -23,6 stupně Celsia,“ řekl Radiožurnálu v sobotu meteorolog Pavel Šimandl.

autoři: mac , pj | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio