Vánoční trendy 2016? Pastelové barvy a retro styl!

6. prosinec 2016
Koktejl

Světle růžová a mintová i výraznější tmavě fialová a fuchsiová – takové jsou barevné trendy letošních Vánoc. Na stromečky se místo plastových ozdob vrací foukané sklo volných tvarů a módní jsou i andílci, zvířátka a další ozdoby, které jsme vídali o Vánocích u babiček a dědečků.

„Barvy vánočních ozdob vycházejí z módních trendů a jdou ruku v ruce s interiérovými trendy,“ vysvětluje Kateřina Tichá, majitelka libereckého výrobce vánočních ozdob a dekorací.

A zatímco my vybíráme ozdoby na letošní stromeček, ve firmě vrcholí přípravy trendů kolekce pro rok 2017–2018. „V lednu tyto trendy budeme vystavovat na veletrhu ve Frankfurtu a naše firma tam bude součástí trend show,“ komentuje Tichá.

Ozdoby babiček a dědečků zpátky na vánoční stromky

Tradiční tvary vánočních ozdob, to je trendy záležitost pro Vánoce 2016

Tak, jak se mění módní barvy, se mění také tvary. Letos to hodně určuje fantazie foukačů, volné tvary nahrazují tradiční koule nebo špičky, ke slovu přicházejí také ozdoby foukané do forem.

Módní retro styl se nevyhnul ani Vánocům. „Zavedli jsme novou řadu figurek, které pamatujeme ze stromečků od babiček a dědečků. Jsou to různí andílci, zvířátka, figurky, svíčky a tak dále,“ upřesňuje Markéta Špuláková.

Náročná práce foukačů skla, kterých je jako šafránu

Složité tvary propracované do detailů jsou poměrně náročné na výrobu. Vyžadují několikadílné formy a ne každý foukač je schopný je nafoukat.

„Ozdoby, které mají ostré hrany, jsou opravdu velmi náročné a foukačů, kteří to umí je opravdu velmi málo,“ říká Kateřina Tichá, kterou těší vrůstající zájem o tradiční české skleněné ozdoby.

„Troufám si říct, že by již neměla být ohroženým druhem,“ dodává.

Moderní bude o letošních Vánocích i pastelově modrá
Spustit audio