V sobotu se v Libereckém kraji otevírá první lyžařský areál, zavolali jsme tam

18. prosinec 2020

V Libereckém kraji začne v sobotu 19. prosince lyžařská sezona. Jako první se rozjede ski areál Severák v Hraběticích v Jizerských horách. Jezdit bude jeden vlek a vlekaři musí dohlížet, aby se netvořily fronty. Na další podrobnosti jsme se zeptali Pavla Bažanta, jednatele společnosti SKI Bižu, která středisko provozuje.

Čtěte také

Kolega Jakub Marvan po telefonu vyzpovídal jednatele společnosti, která provozuje hrabětický skiareál Severák, Pavla Bažanta. Poslechněte si to a dozvíte se, co všechno bude v Hraběticích o víkendu v provozu; jak jsou na tom s přípravou svých dalších areálů, v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku, kdy tam plánují spuštění vleků i jaká nutná opatření museli letos zavést.

Další střediska v Jizerských horách zatím nemají dost sněhu, pokud to podmínky dovolí, chtěla by otevřít na Vánoce. Platí to i pro další areály například v Harrachově nebo Rokytnici nad Jizerou. O svátcích měl v plánu otevřít novou sjezdovku také skiareál na Ještědu.

Otevřít se mohou i půjčovny lyžařského vybavení, horské hotely i restaurace ale musejí být z nařízení vlády uzavřené.

autoři: Jana Švecová , Redakce ČRo Liberec , Jakub Marvan
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.