V Rovensku pod Troskami si připomněli dobrovolnou smrt parašutistů za války

14. leden 2018

Před pětasedmdesáti lety v lednu 1943 hrozil Rovensku pod Troskami osud vypálených Lidic a Ležáků. Vypjaté chvíle končící dobrovolnou smrtí parašutistů si tam každoročně připomínají. Pietní akt začal dnes ve 13 hodin na náměstí a pokračoval u domku na plovárně. A na radnici se konala výstavka operačního materiálu.

V půlce ledna 1943 v Rovensku pod Troskami gestapo dopadlo dva parašutisty ze skupiny Antimony. První skupiny, která do protektorátu seskočila po atentátu na Heydricha s cílem obnovit ztracené spojení domácího odboje s Londýnem.

Nacisté operovali s hrozbou vypálení a vydírali tak zatčené spolupracovníky odboje ve snaze dopadnout celou tříčlennou skupinu Antimony, která do Českého ráje seskočila nedaleko Kopidlna 24. října 1942. Výsadek tvořili nadporučík František Závěrka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek. Gestapo zaznamenalo jejich letadlo a okamžitě se pustilo do pátrání.

Skupina Antimony byla prozrazena patrně hned po příchodu parašutistů na Novopacko koncem října 1942. Byla to doba velkých represí, zatýkání a strachu o holý život. A také působení různých konfidentů včetně známého zrádce Karla Čurdy. Smyčka kolem parašutistů se utahovala, i když měnili úkryty.

Při výsleších padlo jméno učitele Karla Hlaváčka z Veselé. Gestapo na něho nasadilo metodu psychologického nátlaku. Ať vymění tři parašutisty za deset tisíc lidí z Rovenska o okolí. Hlaváček nakonec podlehl, vyjednal smlouvu s gestapem, že se nikomu nic nestane a dovedl je k malému domku na plovárně v Rovensku. Tady se skrývali Závěrka a Jasínek.

Zatýkání bylo dramatické. Němci domek brzy ráno 16. ledna obklíčili. Po tehdejším starostovi Kouřilovi chtěli seznam šedesáti lidí, které zastřelí, když se parašutisté nevzdají. Chtěli je totiž stůj co stůj živé. Starosta na seznam napsal ale jen svoje jméno a pak šel spolu s Hlaváčkem vyjednávat s parašutisty. Ti dohodám s gestapem nechtěli věřit, ale nakonec se vzdali. Oba však měli ampule s cyankáli, které použili se slovy „Živé nás nedostanete“. Ve stejný den v Horní Kalné zatkli i třetího parašutistu Stanislava Srazila.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka