V polských jablcích našla inspekce zakázaný pesticid. Tentokrát to byla odrůda Gloster

15. leden 2018

Laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce potvrdila pesticid v dalších jablcích z Polska. Nyní jde o odrůdu Gloster, kterou inspektoři odebrali v olomoucké prodejně Makro. Konkrétně šlo o pesticid propargit, který je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázán.

Za poslední tři měsíce jde o třetí zjištěnou dodávku polských jablek, která obsahovala buď zakázané pesticidy, nebo v nich bylo nadlimitní množství těchto látek. Jednou šlo o odrůdu Šampion, podruhé o odrůdu Prince.

 Aktuální zjištění u odrůdy Gloster hovoří o koncentraci propargitu 0,043 miligramu na kilogram jablek. Pesticidy jsou chemikálie, které pěstitelé používají k hubení živočišných a rostlinných škůdců. Jejich používání však škodí i zdraví člověka.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce s prodejcem zahájí správní řízení o uložení sankce a také vkládá informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.

Častější kontroly

Makro odpoledne informovalo, že spolupráci s farmářem ukončilo a „již prodává pouze jablka od polských dodavatelů, kteří poskytli výsledky testů na pesticidy“.

 „I nadále budou požadovány doklady o rozboru s uvedením odrůdy a čísla partie dodávky. Číslo protokolu bude nově uvedeno i na etiketě každého výrobku,“ píše se v prohlášení s tím, že společnost „zvýšila frekvenci interní kontroly pesticidů u daných komodit“.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.