V Novém Boru začaly česko-brazilské dny

20. únor 2016

Tentokrát výstavou fotografií cestovatele a etnografa Miloslava Stingla.

Máte chuť poznat Brazílii? Vypravte se do Nového Boru. Desátý ročník česko-brazilských dnů v Novém Boru na Českolipsku zahájila výstava fotografií cestovatele, etnografa a spisovatele Miloslava Stingla.

Masopust v duchu brazilského karnevalu tak zahájil čestný náčelník kmene Kikapú, který poprvé po čtyřiceti letech vystavuje v České republice své fotografie z Brazílie a Jižní Ameriky.

„Dámy a pánové to je pro mě neuvěřitelná čest, být účasten tradice, která v podstatě v republice nemá obdoby," zahájil akci spisovatel, etnograf a cestovatel Miloslav Stingl.

„Dostat do Nového Boru a na karneval, když je to Indián a čestný náčelník Okima, by to bylo úžasné. Rok jsme sháněli kontakt a druhý rok se to povedlo," vysvětluje jednatel novobroské kultury Radovan Novotný, proč desátý ročník Masopustu v duchu brazilského karnevalu zahajoval Miloslav Stingl.

„Já jsem spíš filmoval, asi padesát filmů, pro tehdejší západoněmeckou televizi. No a jaksi levou rukou jsem při těch cestách udělal i fotografie. Ty mě nenapadlo nikdy vystavovat, takže jsou vlastně poprvé v republice k vidění," vysvětluje etnograf, spisovatel a cestovatel Miloslav Stingl a dodává: „Karneval bych řekl má něco dobrého pro každého z nás. Je výrazem takového společenství a radosti. Takový má být celý život.“

Tanečnice v peří zahájila Brazilské dny v Novém Boru

Miloslavu Stinglovi gratulovali nejen k výstavě ale i k nedávným pětaosmdesátiním po telefonu například etnolog a cestovatel Mnislav Zelený, nebo sedmadevadesátiletý Miroslav Zikmund: „Sbírej dál ten svůj nektar a přeji ti, aby to trvalo ještě hodně dlouho,“ znělo v kině z reproduktorů.

Osobně pak například i cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba. „Vždy říkám, že on společně s panem Zikmundem a panem Hanzelkou, který už bohužel není mezi námi, jsou velkými guru českého cestovatelství a nás všech současných cestovatelů. Je príma když to můžeme právě propojovat. Když od těch chlapů můžeme brát ty jejich inspirace, jejich zkušenosti a můžeme je předávat dál a konfrontovat s těmi našimi."

Bubenické uskupení Tam Tam Batucada už na zahájení akce hrálo společně například s Jaroslavem Svěceným nebo Jiřím Stivínem. Letos to bylo s violoncellovým duem Tara Fuki. Podle uměleckého vedoucího Miloše Vacíka se letos museli hodně ztišit.

„Jsou v tom hraní velice něžné. My jsme tu byli vždy tak v šesti sedmi lidech a letos jsme přijeli ve velkém obsazení celé školy samby. Je nás tady asi sedmnáct bubeníků, takže se musíme velice ztišit a zklidnit, abychom nerušili a přitom tam tu rytmickou linku udělali.“

Na zahájení akce nechyběla ani pravá brazilská tanečnice oděná v kostýmu z ptačích per nebo ochutnávka brazilských specialit.

Spustit audio