V Libereckém kraji začínají jezdit některé turistické spoje. Novinkou je vlak z Liberce do Českého Švýcarska

1. květen 2021 07:37

První turistické vlaky a autobusy se sobotu 1. května rozjedou v části Libereckého kraje. Letošní novinkou je přímý spoj z Liberce do Šluknovského výběžku a Národního parku České Švýcarsko.

„Vždycky ráno vyrazí z Liberce a bez nutnosti přestupování pojede do Varnsdorfu přes německou Žitavu. Dále bude pokračovat přes Rybniště do Krásné Lípy a do Mikulášovic, dolního nádraží,“ uvedl trasu nového spoje Jan Maxa z krajské dopravní společnosti Korid LK. Vlak vyráží krátce před osmou ranní z libereckého nádraží, z Mikulášovic se pak vrací po šestnácté hodině. Cesta trvá necelé dvě hodiny a je možné naložit i kola. V provozu je i loni zavedená cyklobusová linka 469 z České Lípy přes Nový Bor a Kamenický Šenov do Jetřichovic.

Od soboty nově jezdí také některé spoje do Českého ráje, které přepravují i kola. Jde například o vlak z Liberce do Turnova, Rovenska a Jičína, nebo autobusy z Jablonce do Turnov, z Turnova do Železného Brodu, nebo z Jičína přes Prachovské skály k hradu Kost. Zatím nejezdí cyklobusy do Jizerských hor a Krkonoš, kde stále ještě leží sníh. Zahájení provozu těchto linek bylo odloženo na konec května. Kvůli epidemické situaci zatím nebudou v provozu ani okružní turistické vlaky přes Německo do Polska.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související