V Libereckém kraji dostal nejvíc hlasů Miloš Zeman, po něm Jiří Drahoš

13. leden 2018

V prvním kole prezidentských voleb v Libereckém kraji zvítězil současný prezident Miloš Zeman. Jako druhý se umístil akademik Jiří Drahoš.

Pro Zemana hlasovalo v kraji 36,27 procenta voličů, Drahoš dostal 26,55 procenta hlasů. K urnám přišlo v Libereckém kraji 60,74 procenta voličů. O volby tak byl větší zájem než před pěti lety, kdy hlasovalo 59,10 procenta voličů.

S větším odstupem skončil na třetím místě v Libereckém kraji textař a podnikatel Michal Horáček, kterému hlas dalo 11,41 procenta voličů. Čtvrtý byl lékař Marek Hilšer následovaný Pavlem Fischerem.

Zeman zvítězil i v krajském městě. Ve stotisícovém Liberci přišlo k urnám 61,77 procenta zapsaných voličů, což je o necelých 500 víc než před pěti lety. Pro Zemana hlasovalo 32,29 procenta zúčastněných, Drahoš skončil druhý s 28,63 procenta hlasů. Před pěti lety byl Zeman v Liberci až druhý, když dostal jen 18,81 procenta hlasů. V krajském městě zvítězil tehdy v prezidentských volbách Karel Schwarzenberg, v prvním kole dostal 30,53 procenta hlasů a v tom druhém 57,52 procenta.

Současný prezident Zeman zvítězil v Libereckém kraji ve všech velkých městech s výjimkou patnáctitisícového Turnova. Tam ho předstihl Drahoš, který nejen v Liberci, ale i v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Novém Boru skončil na druhém místě. Největší podporu z velkých měst dostal Zeman v České Lípě, kde mu hlas dalo 42,52 procenta voličů. Třetí byl ve všech pěti velkých městech v Libereckém kraji Michal Horáček.

Největší zájem o volby byl v rámci Libereckého kraje v oblíbeném zimním středisku Bedřichov v Jizerských horách. V obci s 327 stálými obyvateli hlasovalo v prvním kole prezidentských voleb 466 lidí. Bezmála 300 jich přišlo s voličskými průkazy a hlavně v pátek se ve volební místnosti na obecním úřadě tvořily fronty. Díky rekreantům tam volební účast dosáhla 88,61 procenta. V Bedřichově dostal největší podporu Jiří Drahoš - 40,60 procenta hlasů, současný prezident skončil až pátý s 9,93 procenta.

Naopak nejmenší účast zaznamenali v Libereckém kraji ve třech okrscích v bývalém vojenském prostoru Ralsko. K volbám přišlo v Hradčanech, Kuřívodech a Ploužnici 623 lidí, což bylo 40,67 procenta zapsaných voličů. S drtivým náskokem zvítězil v Ralsku Miloš Zeman, pro kterého hlasovalo 58,84 procenta zúčastněných, druhý Drahoš dostal jen 14,79 procenta hlasů. Kdyby to bylo jen na obyvatelích Ralska, druhé kolo prezidentských voleb už by se konat nemuselo.  

Před pěti lety vyhrál prezidentské volby v Libereckém kraji v prvním kole Karel Schwarzenberg, když získal 24,11 procenta hlasů. Současný prezident Miloš Zeman skončil až za ním s 20,60 procenta hlasů. Ve druhém kole ale Zeman v kraji vyhrál, byť těsně, když mu hlas dalo 50,23 procenta lidí. Volit tehdy přišlo ve druhém kole 56,48 procenta voličů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související