V Liberci přibude odběrové místo na testy na koronavirus, lidé se budou moct nechat otestovat v autě

3. listopad 2020 09:26, aktualizováno

Soukromá laboratoř otevře v Liberci nové odběrové místo na testování na koronavirus. Bude jediné v kraji, které obslouží pacienty v automobilech, a to na parkovišti u Home Credit arény.

Aktualizace 6. listopadu:

Nové odběrové místo na testování koronaviru u liberecké arény, které mělo začít fungovat od pondělí 9. listopadu, se zatím neotevře. Potvrdil to mluvčí Robert Hladík soukromé laboratoře Synlab, která ho měla provozovat. Podle něj je třeba doladit ještě některé kroky podle požadavků ministerstva zdravotnictví. Otevření průjezdného odběrového místa v kraji se tak posune až na konec listopadu.

Původní text z 3. listopadu:

Soukromá laboratoř Synlab otevře v pondělí 9. listopadu v Liberci nové odběrové místo na testování na koronavirus. Bude už třetí v krajském městě, ale jediné v Liberci i celém kraji, které bude pro automobily. Zatím si v laboratoři dávají jako cíl začít na 150 odběrech denně, České tiskové kanceláři to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Firma provoz odběrového stanoviště testovala o posledním říjnovém víkendu na VIP parkovišti u liberecké Home Credit Areny. „Stanoviště by mělo být otevřené denně od pondělí do neděle od 7 do 15 hodin," doplnil Půta. Dodal, že od jara se kapacita odběrových míst i laboratoří v Libereckém kraji výrazně zvýšila. „Na jaře jsme odebírali kolem 400 testů, dnes jsme na pětinásobku, a velká většina těch vzorků se už vyhodnocuje v laboratořích v našem kraji díky navýšené kapacitě. Synlab k tomu určitě přispěje, měl by tam být jak průjezdné místo pro automobily, tak pro pěší," dodal.

Čtěte také

Aktuálně slouží v Libereckém kraji pět odběrových míst. Čtyři jsou u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Od 22. září funguje další odběrové místo u liberecké pobočky zdravotního ústavu. Skupinové odběry zajišťují také dvě sanitky záchranné služby a od 22. října přibyl tým hasičů. Zatím zřejmě největší počet odběrů provedly všechny týmy 23. října, kdy jich bylo 2 170.

Laboratoře Synlab se po zařazení na seznam akreditovaných laboratoří zapojily do testování na přítomnost koronaviru v Česku 16. března. Od té doby otestovaly přes 80 000 vzorků. Denně nyní mohou udělat přes 2300 testů. Odběrová pracoviště na covid-19 má firma v Praze, Brně, Českém Krumlově nebo ve Znojmě. Služby mobilního odběrového týmu nabízí laboratoře firmy v Praze a Českých Budějovicích a nově také v Chomutově.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související