V Liberci bych místo Dinoparku udělal krásný park, říká Jan Pirk

20. duben 2018

Zřejmě nejznámější český kardiochirurg Jan Pirk oslavil své 70. narozeniny. Blahopřál mu i Český rozhlas Liberec a zjistil, že k našemu kraji má pozitivní vztah nebo třeba, že ve volném čase se věnuje svým veteránům.

Jan Pirk má za sebou řadu závodů v běhu i na běžkách, absolvoval i Jizerskou padesátku. „Nejen Jizerskou padesátku. Jezdím hlavně do Rokytnice nad Jizerou,“ říká a pokračuje o liberecké nemocnici: „K ní mám také vztah, protože s kardiologickým oddělením intenzivně spolupracujeme.“

Profesor Jan Pirk: Nejtěžší operace v mém životě bude ta poslední

Jan Pirk

Je podobný Paulu Newmannovi. Má image usměvavého dříče, který zachraňuje životy. Sportovec, který běhá, když jeho věkoví souputníci sedí u televize a říkají, že na sport jsou staří. Jeho případné špatné vlastnosti zůstávají zatím utajeny. Kardiochirurg profesor Jan Pirk hostem pořadu Osobnost Plus.

Liberec je moc hezký

Jelikož jezdí na běžkách, tak většinu času tráví v horách. „Mám rád především hory. Město Liberec samo o sobě je taky moc hezký, ale já bych místo Dinoparku na náměstí udělal krásný park,“ říká Pirk.

Život si chce užít v celé jeho šíři

Volný čas tráví hlavně s rodinou, ale najde si i chvíli pro své koníčky. „Věnuji se několika věcem, chci si život užít v celé jeho šíři. Pokud to jde, sportuji, věnuji se vnoučatům, a když ještě mám čas, tak se věnuji veteránům, starým motorkám a zejména autům. Mám je uloženy na chatě v Kostelci nad Černými lesy,“ prozrazuje známý lékař.

„Je moderní říkat, že si tím dobíjím baterky. Je to skutečně relax po namáhavé a stresující práci si člověk vyčistí hlavu,“ říká Jan Pirk o běžkování v Jizerských horách
autoři: Tomáš Beneš , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.