V Jizerských horách je nová bezzásahová zóna. Vědci tam budou zkoumat přírodní procesy

V rezervaci Rašeliniště Jizery v Jizerských horách dnes lesníci a ochránci přírody vyhlásili bezzásahovou zónu. Nesmí se v ní nic kácet ani vysazovat a je nepřístupná veřejnosti. Více než sto hektarů vzácné přírody bude nově sloužit vědeckým účelům.

Oblast nedaleko sklářské osady Jizerka vytipovali lesníci společně s ochranáři už před časem. Ve středu dopoledne ji pak jako bezzásahové území vyhlásili zástupci Lesů České republiky a Agentury ochrany přírody a krajiny.

„Od roku 2017 neprovádíme na tomto území žádné lesnické činnosti. Nyní tedy i formálně stvrdíme, že je bezzásahové. Znamená to, že oblast ponecháváme k pozorování vědcům, aby mohli po čase vyhodnotit její vývoj bez jakéhokoliv vlivu člověka,“ uvedla Eva Jouklová, mluvčí Lesů České republiky.

Oblast bude nepřístupná pro veřejnost, nesmí tam ani zasahovat lesníci

Na vymezeném území si podle ochranářů příroda dosud zachovala původní ráz. Tvoří ji hlavně rašeliniště, mokřady a smrčiny. Vyskytují se tam také vzácné druhy rostlin i živočichů. Bezzásahová zóna bude sloužit k vědeckým účelům. Výzkumy se budou soustředit na to, jak se o sebe příroda umí postarat sama.

Ochranáři s lesníky vyhlásili nedaleko Jizerky bezzásahovou zónu

Rezervace Rašeliniště Jizery není prvním bezzásahovým územím v Jizerských horách. V okolí Oldřichovského sedla a Viničné cesty je území bučin, kam se nesmí a kde všechno roste bez zásahů lesníků. Tamní oblast je vzácná nejen kvůli bukům, ale také kvůli rostlinám, které rostou pod nimi. Vzácní jsou i tamní živočichové. Bučiny jsou například jedním z mála míst u nás, kde se vyskytují vzácné druhy čolků a mloků.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související