V Jilemnici mají senioři taxi za dvacku. Doveze je třeba k lékaři i na poštu

16. říjen 2018

Dostat se do nemocnice, na úřad, do knihovny, na nákup, na autobus či vlak, to je nejen pro seniory a postižené často velký problém. V Jilemnici tomu ale už tak není.

Tamní oblastní charita tam spustila projekt Charitní taxi, kdy klienti za jednosměrnou jízdu platí jen 20 korun. O službu je od začátku rostoucí zájem. Zatím si lze taxík objednat téměř na počkání, ale s přibývající klientelou začne fungovat systém předběžných objednávek. Zájem o charitní taxi určitě stoupne s příchodem zimy, kdy je pohyb po Jilemnici složitější nejen pro seniory.

„Zatím reagujeme i na telefonáty, že klientka zavolá a taxík okamžitě přijede, protože má zrovna volno, nebo jede okolo. Ale mělo by to fungovat tak, že si klient telefonicky na čísle 731 608 525 objedná službu den předem,“ vysvětluje zástupce ředitele Oblastní charity Jilemnice Leona Mohrová.

Charitní taxi je určené i pro maminky a tatínky na mateřské, ale největší zájem je zatím mezi seniorkami se sníženou pohyblivostí. „Reakce jsou zatím naprosto skvělé a všichni jsou rádi, že se mohou dostat tam, kam se normálně dostat nemohou,“ dodává Mohrová.

Charitní taxi jezdí s klienty nejčastěji do nemocnice, ale i na nákupy, ke kadeřnici, na úřady i na hřbitov. Služba zatím funguje v samotné Jilemnici, ale podle Leony Mohrové by ji chtěla charita rozšířit i na okolní obce. Zvláště v těch horských, jako třeba Benecko, by taková služba našla uplatnění.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.