V domě seniorů v libereckém Františkově už je větší část klientů očkovaná proti covidu-19

V Libereckém kraji začalo očkování proti koronaviru v domovech pro seniory. První dostali vakcínu obyvatelé největšího zařízení v kraji – domu seniorů v libereckém Františkově. Naše reportérka byla u toho.

Dům seniorů Liberec - Františkov byl první, který vakcíny proti nemoci covid-19 dostal

Dům seniorů v liberecké části Františkov dostal jako první víc než 180 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Vakcínu dostaly dvě třetiny klientů domova, kteří s její aplikací souhlasili, 26 ji odmítlo a dalších 15 ji teď dostat nesmí, protože podle ředitele domova, Jana Gabriela, část z těch, kteří měli o očkování také zájem, nyní nemoc covid-19 prodělávají nebo jsou těsně po jejím prodělání. „Počítáme, že je doočkujeme v nejbližší době, jak to bude možné,“ dodal.

Čtěte také

Jan Gabriel věří, že díky očkování se do domova pomalu vrátí běžný život, včetně návštěv a společenských akcí. „Myslím, že to je světlo na konci tunelu, nám nic jiného nezbývá. Čím víc bude proočkovaných, tím větší bude jistota toho, že nebudeme mít nemocné a domov začne zase žít. To je důležité jak pro klienty, tak pro jejich rodiny, aby mohli zase začít chodit na návštěvy, ne po jednom, ale třeba i s vnoučaty. Aby se naši klienti začali zase bavit tím, že je život baví a ne, že musí být někde schovaní,“ řekl. Očkované seniory čeká druhá dávka vakcíny za 21 dní. Personál domova se také očkuje, oočkovat se podle slov ředitele domova nechají téměř tři čtvrtiny zaměstnanců.

Kraj by měl brzy dostat další vakcíny proti koronaviru, očkování pak bude pokračovat v dalších domech pro seniory, v Liberci, Jablonci nad Nisou, Velkých Hamrech nebo v Rokytnici nad Jizerou.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související