Útulek v Lučanech praská ve švech. Nekupujte psy jako vánoční dárek, říká majitelka

14. prosinec 2017

Provozovatelé útulku pro opuštěná zvířata Dášenka v Lučanech nad Nisou řeší, kam se psy. Do útulku se jich totiž vejde jen 35, poslední dobou jich ale bývá pravidelně o několik víc. Svou první noc tak zvířata, která už se nevejdou do kotců, musí strávit třeba v administrativních prostorách útulku.

Lučanský útulek má kapacitu pětatřicet psů. Už v tuto chvíli jich ale má o tři víc. „Zvládnout se to musí. Když jednoho umístíme, vzápětí máme nového. Je to skutečně boj o místo,“ říká Dagmar Kubištová, majitelka útulku.

Novou rodinu by aktuálně uvítali třeba Jim a Rony, kteří sdílejí stejný kotec. „Tihle dva patří k sobě, jsou to otec se synem,“ popisuje Kubištová a pokračuje: „Jimy je labrador a Roníček je křížený. Jsou na sobě hodně fixovaní, trváme na tom, aby šli k novým majitelům spolu.“

„Bojíme se každého zavolání. Každý přírůstek je pro nás momentálně problém.“
Martina Hanušová, pomocnice útulku

Takhle se osazenstvo lučanského útulku Dášenka "vrhlo" na redaktorku Lucii Fürstovou

Pokud chcete lučanskému útulku pomoci, můžete přijít vyvenčit vybraného psa nebo přispět i krmivem pro zvířata. Dagmar Kubištová také prosí, aby lidé nekupovali psy jako vánoční dárek. Někteří z nich pak podle ní po Vánocích končí v útulcích.

Nový domov by uvítala i fretka Frodo. Zatím bydlí v Lučanech

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související