Trosky a Hrubý Rohozec se otevřely návštěvníkům o týden dříve

24. březen 2019

Nemanželské dítě černé pleti nebo mumie jako spolujezdec. Jaké další hříchy skrýval šlechtický rod Walderode, prozradí průvodci na zámku Hrubý Rohozec na Liberecku, který se v sobotu poprvé v této sezóně otevřel návštěvníkům. Přišlo jich přes sto.

Na hrad Trosky v Českém ráji, který také zahájil v sobotu sezónu, zavítalo podle kastelána Lubomíra Martínka 754 lidí. Další hrady a zámky v Libereckém kraji první návštěvníky přivítají za týden v sobotu.

Podle Martínka dřívějšímu otevření Trosek umístěných na dvou strmých čedičových skaliscích nic nebránilo. „Beze sněhu jsme už měsíc,“ uvedl. Tolik turistů ale první den nečekal. „Odhadoval jsem, že přijde kolem 450 lidí, ale přálo počasí,“ řekl.

Návštěvníci, kteří se ke zřícenině ze 14. století vydali od parkoviště, měli jiný výhled než v předchozích letech. Část lesa totiž dřevorubci přes zimu vykáceli. „Dřív tam byl tak hustý les, že nebylo vidět na skály z přístupové cesty. Teď už celou cestu vidíte na skály i věže,“ řekl kastelán. Výhled shora z jedné z nejoblíbenějších památek, kam každoročně vystoupá přes 100 tisíc lidí, se nezměnil. „Hradby a vyhlídky jsou ještě dalších 30 metrů nad stromy,“ dodal Martínek. Při běžné prohlídce může návštěvník vyjít na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna s výhledem na Český ráj, Ještěd, Krkonoše i Jizerské hory.

Modrý salonek na zámku Hrubý Rohozec

Zámek Hrubý Rohozec lákal hlavně na prohlídky interiérů. Zájemci si mohli projít tři ze čtyř prohlídkových okruhů. Z nových exponátů je asi nejvíc zaujala kompletní uniforma maltézských rytířů s řádem a mečem, kterou nosil jeden z majitelů panství. „Díky celé velikosti uniformy konečně víme, jak pan Theodor ve své době vypadal. Že byl opravdu vysoký a mohutný,“ uvedl kastelán zámku Jiří Holub.

Na zámku, který loni navštívilo přes 25 tisíc lidí, lze vidět nábytek i stavební pozůstatky několika slohů od středověku. Návštěvníci se ale i dozvědí, jaké hříchy se pojí s rodem Des Fours Walderode, jemuž zámek patřil 300 let.

Potomci šlechtického rodu v restituci usilují o získání zámku zpět do svého vlastnictví. Spor se státem se táhne už čtvrtstoletí a nepříznivě se projevuje i na stavu národní památky. „Už aby se to vyřešilo na jakoukoli stranu. Ať už se začne pro ten barák něco dělat,“ uvedl Holub. Podle něj se odstraňují jen havarijní stavy. Při nedávné vichřici vzal vítr kus břidlicové střechy z rohové věžičky nad kaplí a vytrhal několik oken. Expozice ohrožené nejsou. „To místo není na prohlídkové trase. Návštěvníci se tam dostávají dvakrát třikrát do roka, když děláme prohlídky od sklepa na půdu,“ doplnil Holub.

Nejbližší velkou akcí na zámku bude v květnu den dětí. Na Troskách chystají pravidelné sokolnické ukázky, od května každou první sobotu v měsíci.

zdroje: Eva Malá , ČTK
Spustit audio

Související