Tipy na sobotu: Majáles, divadelní festival nebo prosklený úl

Koncerty pod širým nebem, přehlídka výtvarného umění. charitativní běh v zoo nebo Krajský den včely? To vše dnes nabízí krajský Liberec. Na Jablonecku můžou lidé vyrazit třeba na přehlídku ochotnického divadla nebo si užít spanilou jízdu válečných veteránů.

V Liberci pokračuje druhým dnem tradiční studentský Majáles. Areál v parku Budyšínská nad Tržním náměstím se otevře v devět ráno, v deset je pak připravena pohádka pro nejmenší a pak už následují koncerty. Lidé tam přes den uslyší uslyší například Pokáče, Veroniku Wildovou, Jakuba Děkana nebo UGD. Večer si pak můžou užít liberecký Big´O´Band Marka Ottla nebo hlavní bod programu – koncert kapely Monkey Business. Studenti mají na akci vstup zdarma.

Umění v Liberci

Komornější zážitek v Liberci nabízí komentovaná procházka v rámci přehlídky současného umění Art week. Ta zájemce seznámí s šesti umělci a jejich díly. Mezi vystavujícími je například Jan Měřička nebo Lukáš Machalický. Začátek první hodinové procházky je ve čtrnáct hodin, druhé pak v sedmnáct hodin.

„Komentovaná prohlídka začíná v kině Varšava, potom se přesuneme do Malé výstavní síně. Další zastávka na trase je Oblastní galerie Liberec a končíme na Univerzitním náměstí instalací Ivoše Loudy a Galerií Stěna na Fakultě umění,“ popsala kurátorka festivalu Jana Bernartová.

Běh pro přírodu a Den včely

Do libereckých Lidových sadů se můžou vypravit milovníci přírody, ale i sportu. Koná se tam totiž čtvrtý ročník Běhu kolem zoo. Charitativní závod na jeden a půl, pět a deset kilometrů startuje postupně od deseti hodin. Závodníci se můžou registrovat i na místě. Nejkratší kilometrová trasa je nesoutěžní a je určená například i pro maminky s kočárky.

 „Akce se koná u příležitosti oslav Mezinárodního dne zpěvných ptáků. Součástí běžeckých závodů bude i charitativní závod přímo v areálu zoologické zahrady. Výtěžek poputuje právě na ochranářskou kampaň Silent Forest, která je zaměřená právě na ocharnu pěvců v jihovýchodní Asii,“ vysvětlila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Med a včely, to je lék i pro zdravého!

Do areálu Lidových sadů pak můžou přijít zájemci o včelařství. Od půl deváté tam začne Krajský den včely, na kterém se lidé můžou seznámit nejen s tímto oborem, ale také si nakoupit včelařské pomůcky nebo včelí produkty. K vidění tam bude třeba prosklený úl a na své si přijdou i nejmenší návštěvníci, pro které jsou připraveny soutěže i divadelní představení.

Přehlídka ochotnického divadla

Divadlem to o víkendu ožije i v Josefově Dole na Jablonecku. Obec hostí 29. ročník přehlídky venkovského divadla. Po celý víkend se budou na pódiu tamního divadla střídat spolky z bližšího i vzdálenějšího okolí, například z Hodkovic nad Mohelkou, Zákup nebo Poniklé. Josefodolské divadelní jaro je krajskou postupovou přehlídkou venkovských divadelních souborů. Na scéně se ochotníci představí s komediálními kusy i vážnějšími hrami. Sezona ochotnických souborů vrcholí pravidelně na podzim, kdy se venkovské soubory z celého Česka sjíždějí do Vysokého nad Jizerou na Semilsku.

Jízda vojenských veteránů

Na Jablonecku je dnes připravena také podívaná pro fanoušky vojenské historie. V deset dopoledne vyrazí z Muzea obrněné techniky ve Smržovce konvoj zhruba dvanácti vojensko-historických vozidel, v čele s s druhoválečným polopásovým vozidlem M-14 halftrack. Nejprve se zastaví na smržovském náměstí, kde si veterány budou moct zájemci prohlédnout od půl jedenácté do jedenácti, pak konvoj vyrazí do sousedního Jablonce. Prezentace vozidel je připravena zhruba od půl dvanácté do jedné hodiny na jabloneckém Tajvanu.

autor: reČRoL
Spustit audio