Sucho v kraji. Zákaz čerpat vodu platí už i v Novém Boru

19. červen 2018 14:08

V Libereckém kraji ubývá kvůli dlouhodobému suchu voda v potocích a řekách. Zákaz čerpání vody z toků platí na Českolipsku a nově Novoborsku, naopak město Semily zatím kvůli suchu o omezení odběrů vody neuvažuje.

Podle mapy aktuálních průtoků se hladiny řek pohybují okolo minima. Třeba na Smědé ve Frýdlantu, Lužické Nise v Hrádku nad Nisou a Liberci nebo Jizeře v Železném Brodě. Podle hydrologické zprávy, která mapuje situaci k minulému týdnu, byla na území Povodí Labe skoro polovina sledovaných vrtů podzemních vod silně pod normálním stavem.

Českolipsko: Seznam toků a míst, kde platí zákaz čerpání vody

Upozornění, výstraha (ilustrační foto)

Kvůli suchu platí v České Lípě zákaz čerpání povrchové vody. Týká se potoků a říček. Vyhláška platí od pátku 1. června.

V Semilech ale zatím není situace kritická.  Omezovat tam odběr vody proto zatím není nutné, říká starostka Lena Mlejnková ze Starostů pro Liberecký kraj: „Intenzivně, ale jednorázově zapršelo. V tuto chvíli zatím omezení dávat nebudeme, pak to má dopad na městskou zeleň. Budeme to hlídat.“

Zato obyvatelé Novoborska vodu z řek a potoků na zalévání nebo napouštění bazénů nesmějí používat. Na webu to oznámila radnice města. Zákaz platí až do odvolání. Důvodem je současné sucho. Vodu z toků je zakázáno odebírat na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů nebo na mytí aut. Stejný zákaz vyhlásila na konci května Česká Lípa, platí i pro Mimoň nebo Doksy.

konev, zahrada, zahradničení, záhon
autor: jch
Spustit audio