Studenti architektury navrhují zastávku před bývalými libereckými lázněmi

7. leden 2018

Jako vlnící se stuha, rozházené kostky nebo proplétající se větve stromů. Tak vypadají některé originální návrhy tramvajové zastávky před Oblastní galerií v Liberci. Studenti architektury dostali poprvé možnost využít tzv. chytré brýle, které se zatím osvědčily při designu aut. Podle nich lze s těmito sci-fi brýlemi dobře navrhovat i stavby, které mají vhodně ladit s okolím

„Je to technologie tzv. augmentované reality, neboli smíšená realita. Do toho běžného prostoru, který vidíte je promítán virtuální obraz,“ vysvětlil Richard Charvát z liberecké univerzity.

„Ovládají se rukama, v tom je velká výhoda. Nejste vůbec k ničemu připojeni, ten počítač je uvnitř, takže to jen nasadíte na hlavu a ovládáte to gesty a hlasem,“ popsal práci s chytrými brýlemi Charvát. Kurzorem hýbáte pouze pohledem očí, kliká se prsty na virtuální tlačítka.

Koncept "rozsypaných kostek"

Chytré brýle testovali studenti architektury a designu z TUL při navrhování zastávky před historickou budovou někdejších libereckých lázní, ve které teď sídlí Oblastní galerie. Moderní technologie podle nich usnadňuje designérům zasadit své představy do konkrétního prostoru.

 Některé návrhy vypadají jako rozsypané kostky, vlnící se stuha nebo třeba jako propletené větve stromů.

Jeden z návrhů zastávky u Ogl

„Nápad vychází z toho místa, kde důležitým krajinným prvkem je alej, která lemuje Masarykovu ulici. Můj návrh vychází ze stylizace stromů, materiálově je to ocel a plech a kovové segmenty, různým způsobem nalakované. Sezení bych mohl doplnit tak, že ty sekvence v té střešní části by se daly vytáhnout a sloužily by k sezení, takové jakoby větve, “ popsal svůj návrh student architektury Jan Janecký.

Možnosti designu jsou široké

Podle vedoucího katedry environmentalního designu Jana Stolína chce liberecká univerzita studentské práce představit vedení Liberce. Jejich ideálním cílem je některý z návrhů realizovat.

autoři: Ivana Bernáthová 2 , mib
Spustit audio