Střední školy na Liberecku přešly na distanční výuku. Praktické a odborné předměty mají výjimku

Distanční výuku od 7. října nařídili hygienici s ohledem na narůstající počty pozitivních „covid pacientů“ mezi mladistvými.

Český jazyk nebo matematika online, odborný výcvik a praxe ve škole. Středoškoláci v okrese Liberec přešly na nový režim. Do tříd se tak žáci minimálně 8 dní nepodívají, do dílen a laboratoří ale díky výjimce ano. Naše redaktorka se byla podívat v nábytkářské dílně Střední odborné školy a učiliště v libereckých Kateřinkách, provedl ji ředitel školy Václav Tichý.

Studenti jsou rádi, že na praktickou výuku můžou

„Bylo to smutný,“ říká jedna ze studentek na otázku, jak prožívala jarní odluku od dílen potažmo celé školy. „Děvčata říkají, že je lepší chodit do školy, než dělat úkoly doma,“ dodává ředitel Václav Tichý s tím, že tomuto názoru rozumí, sám nebyl z distanční výuky pro praktické obory na jaře nadšený. „Rodiče se mě ptali, kdy a jak to nahradíme,“ říká. Nahrazovat už nelze, ale podle Václav Tichého je dobře, že tentokrát platí pro distanční výuku výjimka právě pro praxe. Pokud jde o teoretickou výuku, ta teď musí na Liberecku probíhat výhradně online.

Čtěte také

I na Střední průmyslové škole stavební v Liberci oceňují, že tentokrát platí výjimky. Třeba pro pozemní stavitelství, rýsování, modelování. Potřebné programy totiž není jen tak možné nahrát studentům do jejich domácích notebooků. „Je to i záležitost licencí a také nějaké technické podpory,“ vysvětluje ředitel Radek Cikl. „Do budoucna by možná bylo dobré, aby se zřizovatel škol o tom s námi nějak pobavil,“ dodává.

Čtěte také

A to kraj zatím neudělal, jak přiznává tamní odbor školství. Je to ale prý v plánu pro nejbližší týdny. Během nich také bude hygiena bedlivě sledovat aktuální situaci, a už teď hygienici připouští, že po libereckém okrese bude zřejmě následovat okres Jablonec, protože stovky studentů mezi oběma městy denně dojíždějí. A i na jablonecké Střední průmyslové škole technické vítají možnost případně zachovat praktickou výuku, jak potvrdil tamní ředitel školy Petr Froněk.

Distanční výuka pro Liberecko platí zatím do 16. října.

autor: sas
Spustit audio

Související