Strážníci Městské policie v Jablonci nad Nisou mají ve výbavě výjezdového vozu defibrilátor

24. říjen 2019 14:55

Koupili ho z vlastních zdrojů, s proškolením pomohli záchranáři.

První jednání mezi vedením Městské policie Jablonec nad Nisou a pracovníky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje o možnosti zapojení strážníků do projektu AED, v jehož rámci byly defibrilátory vybaveny složky Integrovaného záchranného systému, proběhla už v květnu. Finanční prostředky projektu jsou omezené a tak se vedení jablonecké Městské policie v červenci rozhodlo zakoupit automatizovaný externí defibrilátor z vlastních zdrojů. Přístroj stál 40 000 korun; je to typ shodný s přístroji, který používají ostatní složky IZS zapojené do projektu. Díky tomu je zabezpečena vzájemná kompatibilita mezi jednotlivými složkami zasahujícími na jednom místě.

Strážníci v Jablonci nad Nisou trénovali použití defibrilátoru

V polovině října jablonečtí strážníci absolvovali poslední etapu proškolování. Školili je pracovníci záchranky a kromě faktického použití AED strážníci trénovali i rozdílné postupy při poskytování první pomoci dětem a dospělým; a také spolupráci s policisti, hasiči nebo horskými záchranáři přímo na místě zásahu.

Pokud je defibrilace provedena 3-5 minut od náhlého kolapsu, zvyšuje se pravděpodobnost obnovení srdečního oběhu na 50-75 %. Včasný přístup k AED tak představuje šanci včasného provedení defibrilace před příjezdem záchranné služby.

Čtěte také

Čtěte také

zdroj: TZ Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio