Spor o Brouka a Babku v Liberci. Památkáři chtějí navrácení původního nápisu na průčelí

15. prosinec 2017

Slavný neonový nápis Brouk a Babka z funkcionalistické budovy v centru Liberce zmizel. Místo něj na obchodním domě svítí název Snowbitch. Nainstaloval ho na něj nový majitel, společnost Snowcity. Proti tomu se ohradil Národní památkový ústav. Památkářům vadí údajně necitlivý zásah a podají podnět na liberecký magistrát.

Obchodní dům je od roku 1958 zapsaný v seznamu kulturních památek. Krajským památkářům vadí necitlivý zásah do průčelí domu.

„Ten objekt byl v nějakém stavu prohlášen jako kulturní památka a je potřeba k tomu takovýmto způsobem přistupovat. Myslíme si, že ten velký název Brouk a Babka, který tam byl, je signifikantní pro ten objekt. Reklamní sdělení o firmách, které podnikají v tom objektu lze umísťovat například do toho pateru, jako tomu bylo v minulosti,“ vysvětlil postoj památkářů Miloš Krčmář, ředitel Národního památkového úřadu v Liberci.

Podle památkářů je problém také v tom, že historický nápis Brouk a Babka byl nahrazen novým nápisem – značkou Snowbitch – bez rozhodnutí orgánu památkové péče a bez vyjádření Národního památkového ústavu.

Sundávání nápisu Brouk a Babka z funkcionalistické památky v centru Liberce

 „Jako památkový ústav budeme dávat podnět orgánu památkové péče, to znamená oddělení památkové péče magistrátu města Liberec. A ten by měl v té věci zahájit správní řízení s vlastníkem,“ doplnil Miloš Krčmář. NPÚ bude po majiteli domu požadovat navrácení podoby průčelí do stavu před provedením stavebních úprav.

Jednatel společnosti Snowcity, která ve funkcionalistické památce podniká, Lukáš Puchta tvrdí, že snahou firmy bylo zachovat ráz domu.

„Na Letné, kde ten Brouk a Babka byl taky, a taky už tam není. Trh a všechno se vyvíjí a je samozřejmě dobré zachovávat určité atributy. Můj zájem je ten, abychom mohli řádně prezentovat svojí značku, zachovat ráz domu a být řádným hospodářem,“ argumentoval Lukáš Puchta.

Společnost Brouk a Babka byla zakložená už v roce 1908. Vybudovala síť obchodních domů, tzv. broukáren. Jejich příznačným rysem byla kvalitní funkcionalistická architektura. Liberecký obchodní dům postavil v roce 1936 známý architekt Jan Gillar.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související