Soud osvobodil 23 obžalovaných zastupitelů Liberce. Trestný čin nespáchali

16. leden 2018

Krajský odvolací soud dnes potvrdil osvobozující rozsudek pro 23 libereckých zastupitelů. Ti v roce 2007 schválili prodej dvou pozemků, který byl podle obžaloby nevýhodný a tehdejší zastupitelé tak prý město připravili nejméně o 3,5 milionu korun. Podle soudu zastupitelé nespáchali trestný čin. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat jen dovolání.

Soudy se případem zabývaly sedm let. Znalci vypracovali v kauze celkem čtyři posudky. Cena pozemků se v nich lišila až o dva miliony korun. Nepodařilo se tudíž prokázat, že zastupitelé způsobili městu škodu.

„Zákon o obcích říká, že se má prodávat za obvyklou cenu, ale i znalecké autority se shodují na tom, že obvyklou cenu nelze spočítat, ta se dá jenom odhadnout. A tady to bylo demonstrováno na tom, že pozemek, který má kolem 3300 metrů čtverečních, tak i dva znalecké ústavy, které věděly, že tu věc bude posuzovat trestní soud, tak se liší v řádech milionů,“ argumentoval jeden z obhájců Oldřich Filip. Soudní řízení podle něj neprokázalo ani to, že by se liberečtí zastupitelé dopustili nedbalosti.

Naposledy okresní soud zastupitele zprostil loni v březnu, když dospěl k názoru, že nešlo o trestný čin a že se obžalobě nepodařilo prokázat, že vznikla škoda, ač podle tehdejšího názoru soudu zastupitelé nepostupovali správně. Státní zástupkyně proti tomu podala odvolání. Krajský soud dnes sice rozsudek I. stupně zrušil, osvobozující verdikt ale potvrdil vlastním rozsudkem.

"Se závěry se krajský soud ztotožňuje, soud prvního stupně se ale dopustil formálního pochybení," zdůvodnila soudkyně odvolacího soudu Zdeňka Mitošinková. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat jen dovolání.

Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. Náhrady škody se v případu domáhalo město, soudkyně je odkázala na civilní řízení. V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související