Skiareál Harrachov: Lyžovat se bude zřejmě do Velikonoc, říká provozovatel

31. leden 2017
Koktejl

Harrachov, jedno z nejznámějších českých horských středisek, leží v západním cípu Krkonoš, v údolí říčky Mumlavy. Proslavilo se hlavně díky Mamutovi a dalším skokanským můstkům na úbočí Čertovy hory, z jejíhož 1020 metrů vysokého vrcholu vedou čtyři sjezdovky všech tří obtížností – černá pro nejnáročnější, dvě červené a turistická modrá.

Na Čertovu horu vedou dvě čtyřsedačkové lanovky. Z Rýžoviště 900 metrů dlouhá lanovka Alfa a z centra Harrachova 1300 metrů dlouhá lanovka Delta s celoročním provozem. Obě provozuje Sportovní areál Harrachov. Lanovky na vrcholu od sebe dělí jen několik desítek metrů, a tak si lyžaři můžou vybírat z každé strany ze všech sjezdovek.

Kolem stovky kilometrů upravené bílé stopy

„Sportovní areál Harrachov nabízí necelých osm kilometrů sjezdovek, kromě toho jsou v Harrachově vynikající podmínky pro běžecké lyžování – běžecký stadion a kolem Harrachova upravujeme kolem sta kilometrů běžeckých tras,“ říká Vlastislav Fejkl, provozní náměstek areálu. Lanovky jsou v provozu od osmi do čtyř odpoledne. Až do osmi hodin večer nabízí areál večerní lyžování ve spodní části sjezdovky Červená II., kde zájemce vozí čtyři sta metrový lyžařský vlek Dopplik. Sjezdovka Červená II. navíc nabízí skvělé výhledy na západní část Jizerských hor a Ještěd.

Lyžování by letos mohlo vydržet až do jara

V Harachově si na své přijdou lyžaři všech věkových kategorií a pokročilostí - od začátečníků až po zkušené lyžaře

„Letos jsou konečně výborné sněhové podmínky, po letech jsme mohli zahájit sezonu v polovině prosince, a když tak koukám kolem sebe, tak na Rýžovišti se bude lyžovat asi do konce března a sjezdovka na severní straně Čertovy hory vydrží do Velikonoc,“ dodává Fejkl.

V Harrachově najdete i řadu dalších, menších sjezdovek a vleků, takže si tam přijdou na své lyžaři výkonností i všech věkových kategorií. Na své si v Harrachově přijdou i nelyžaři. Můžou se vydat na některou z řady vyhlídkových tras, nebo za jinými sporty – do tenisových hal, bazénů, nebo za zajímavostmi – třeba do vyhlášené harrachovské sklárny.

Z Čertovy hory je krásný výhled do krajiny, vidět je třeba i liberecký Ještěd
Spustit audio