Silnici do průmyslové zóny začnou stavět do tří let. Doubští dostanou park

13. červen 2018

Obyvatelé libereckého Doubí debatovali s vedením Liberce a kraje o nové silnici do průmyslové zóny Jih. Spojnice s rychlostní silnicí R35 má vést přes jejich čtvrť.

Vzrušená debata, emoce, téměř tříhodinová diskuze ukázala, že některým obyvatelům Doubí plán výstavby nové silnice vadí. Už teď mají pocit, že jejich čtvrť je zatížená nejvíce ve městě. Průmyslové podniky, nákupní zóna, silnice 35 v dohledu a především doslechu.

„Čtyřiadvacet hodin je hluk, ve dne v noci. Máme špaletová okna, to znamená vnější a vnitřní. Nemůžete otevřít okno. Máme čtyři áry zahrady, nemyslete si, že z půlky na konec se slyšíme. Musíme na sebe řvát,“ říká Eva Vízková, která žije se svojí rodinou v Doubí už léta a novou silnici rozhodně nechce. Stávající tah z Turnova a průmyslová výroba je pro ní už dostatečnou zátěží.

Kruhová křižovatka u průmyslové zóny Jih v Liberci

V Doubí vznikla proti výstavbě silnice také petice, kterou podepsaly ji stovky lidí.

„Doubí je jako celek přetíženo dopravou. Ať se vydáte kterýmkoliv směrem, máte tam frekventovanou silnici – ať už je to Hodkovická, pokračující Minkovická na Šimonovice, Dlouhý Most a v podstatě do stejného místa by měl být sveden tento nový koridor,“ uvedla autorka petici Dagmar Vízková.

Najít ideální řešení pro všechny podle hejtmana Martina Půty za Starosty pro Liberecký kraj nelze.

„My jsme se snažili vysvětlit, že v této situaci řešíme nějaké špatné rozhodnutí, špatné řešení z minulosti, protože průmyslová zóna Jih podle mého názoru nikdy bez druhé přístupové komunikaci přímo na dálnici 35 vůbec vzniknout neměla. Bohužel vznikla,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Ulicí České mládeže projede  denně 17 tisíc aut

Liberec se domluvil s průmyslovými podniky už v roce 1999, že tam postaví speciální silnici napojenou na hlavní tah z Prahy. Tak se ale nestalo.

„My tady teď řešíme přetíženou ulici České mládeže, která je jednou z vůbec nejvíce vytížených komunikací v Libereckém kraji. Až bude dokumentace k územnímu rozhodnutí, tak toto setkání s veřejností tady zopakujeme. Projektanti měli dnes určitě spoustu podnětů co by měli řešit z pohledu hlukové ochrany, nějakých kompenzačních opatření,“ doplnil hejtman Libereckého kraje.

Kompenzaci v podobě několikahektarového parku nabídl obyvatelům Doubí během diskuse nezávislý primátor Tibor Batthyány. Jde o oblast za nákupní zónou, kde je problematická ubytovna pro sociálně slabé, ta by mohla díky parku zmizet.

„Já jsem dlouho přemýšlel, co reálného, abych nesliboval nějaké vzdušné zámky… a my se dlouhou dobu potýkáme s tou Rosou, a vím že Doubákům a Vesečákům chybí nějaké centrální místo ke scházení. Tak jsem kontaktoval majitele a ten zájem z té druhé strany je,“ popsal liberecký primátor Tibor Batthyány.   

Průmyslová zóna Jih v Liberci

Vedle odpůrců výstavby jsou ale i její příznivci. Především řidiči, kteří jezdí každý den do průmyslové zóny pracovat - a skoro denně stojí cestou do nebo z práce v kolonách. Silnice České Mládeže se navíc začne v létě opravovat. Částečná uzavírka potrvá od 1. července 105 dní. Další napojení do průmyslové zóny je proto podle kraje, města i průmyslových podniků nezbytné - jedna silnice prý dlouhodobě nemůže stačit.

Stavbu silnice začnou podle hejtmana Martina Půty do tří let - pokud se kraj dohodne s městem na společném financování.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související