Selátko Václav – nový obyvatel lučanského útulku

9. říjen 2018

Černobílé prasátko Václav je v současnosti nejroztomilejším nalezencem v útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou. Ještě stále je vyděšený z toho, jak s ním zacházeli původní majitelé, jeho stav se ale zlepšuje.

„Tříměsíční selátko – kluk – je zřejmě jeden z druhů göttingonského prasátka, je veliký zhruba jako kočka,“ popisuje Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka. Sele někdo zavázal do pytle a pohodil u jízdárny v Jablonci nad Nisou. „Představa, že to lidé dokážou udělat, je strašná. U prasátka to máme za 21 let poprvé,“ říká Kubištová.

„Vašík je u nás v útulku teď bezkonkurenčně nejroztomilejší zvířátko. I přes ten smrad se nedá vydržet nepomazlit ho – jde z náruče do náruče.“

Václav je poměrně plachý, ale mazlení má rád

Sele dostalo jméno Václav, protože ho našli v den státního svátku na svatého Václava. „Zájemců o Vašíka je dost, ale budeme je prověřovat, protože chceme, aby se dostal do dobrých rukou – ne na talíř, ale jako prasečí kamarád.“

V útulku nyní pečují o téměř šedesát zvířat, když se na ně zájemci přijedou podívat, možná ještě zastihnou i malého Václava.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.