S renovací exponátů pomáhají v Technickém muzeu v Liberci i školáci z kroužků, prozrazuje ředitel

Auta a motorky z 20. století, historické tramvaje a autobusy, i luxusní veteráni různých značek. To vše je k vidění v Technickém muzeu v Liberci. Zajímavé příběhy historických exponátů přiblížil ředitel muzea Jiří Němeček.

Čtěte také

Technické muzeum v Liberci, které v roce 2023 oslaví 10 let fungování, se může mimo jiné pochlubit i unikátním úlovkem, kterým je kabina lanové dráhy z roku 1933, kdy se lanovka na Ještěd poprvé spustila.

„Je v hodně dezolátním stavu, protože majitel v ní měl úly, a aby ty včelky mohly vylétnout, tak v boku té lanovky vyřezal otvory,“ popisuje Jiří Němeček, ředitel Technického muzea v Liberci, a připomíná i další příběhy historických skvostů.

Například tramvaj ze zahrady v libereckém Hanychově, která se dočkala úžasného přerodu. Zásluhu na tom mají i školáci, kteří v Technickém muzeu v Liberci navštěvují kroužek, zaměřený na renovaci tramvají.

„Když jsem mluvil s Tomášem Krebsem, který je předsedou Boveraclubu, tak jsem říkal, co bychom měli dělat s těmi kluky, aby je to bavilo. A on říká: ‚Tak tu šestatřicítku natřete.‘

A já jsem říkal, prosím tě, kluci v šestý třídě, dovedeš si to představit, všechno natřený okolo, a tramvaj natřená nebude“, vzpomíná s úsměvem Jiří Němeček, který se na začátku divil, že chtějí dávat v plen klukům právě tuto drahocennou tramvaj.

„Ale oni se toho chopili, a dneska, když tam někdo přijde, tak ani nevěří tomu, že tu tramvaj natírali kluci,“ dodává s tím, že některé další exponáty muzea, například historické tramvaje, které jsou teď v pavilonu C, dokonce stály na zahradách jako kůlny.

„Třetí tramvaj, která přišla v první dodávce k nám do Liberce v roce 1897, tak my jsme museli tomu pánovi za to něco nabídnout, protože v ní měl dílnu, tak jsme mu museli koupit novou buňku, jinému jsme dokonce museli postavit garáž,“ vzpomíná.

Jaké jsou příběhy dalších exponátů Technického muzea v Liberci? Jací návštěvníci do muzea chodí? A platí tam všude pravidlo „Nesahat“? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související