S čerty nejsou žerty – kostýmy a dekorace oblíbené české pohádky budou k vidění v Mimoni

23. listopad 2017

Je to rebel! Kam čert nemůže, tam nastrčí bábu. Máchale, spadlo ti to! Asi vítr… Asi jen málokdo nezná některou z hlášek oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty. Pohádku si můžete připomenout v Mimoni.

V Městském muzeu v Mimoni ve spolupráci s Barrandovskými studii právě připravují výstavu dvou desítek kostýmů a spousta zajímavých rekvizit z této pohádky. V prvním patře muzea najdete světnici Doroty Máchalové a zámeckou komnatu, do pekla vede cesta vzhůru, na půdu.

Už od soboty 25. listopadu

Výběr lokací natáčení, z nichž řada je v našem kraji, možnosti hereckého obsazení a pracovní název pohádky, který se shoduje s předlohou od Boženy Němcové Čertův švagr, najdete v dokumentech, které jsou součástí výstavy. A její součástí jsou i dětské kresby.  Výstava S čerty nejsou žerty v Městském muzeu v Mimoni začíná v sobotu 25. listopadu a k vidění bude do neděle 14. ledna.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.