Rekonstrukce silnice uzavře přístup na Ještěd

3. červenec 2020 14:22

Ve druhé polovině července začne rekonstrukce silnice z libereckého Horního Hanychova na Výpřež. Pro turisty i řidiče se tak ztíží přístup na Ještěd, který je oblíbeným výletním cílem. Komplikace přinese uzavření silnice také provozovatelům horského hotelu a záchranářům.

Čtěte také

Liberecký kraj plánuje uzavřít silnici na Ještěd v pondělí 20. července. Stavět by se na ní mělo do listopadu, nebo do té doby, než začne sněžit. Znovu pak budou pokračovat na jaře příštího roku a skončit mají v létě. 3 kilometry dlouhý úsek budou řidiči muset objíždět přes Kryštofovo údolí, nebo Český Dub, kudy povedou i objízdné trasy autobusů. Starosta Kryštofova údolí Pravoslav Svačinka ze SLK se obává zvýšení intenzity dopravy v obci, která už je teď zvláště o víkendech poměrně hustá. Navíc tamní silnice není v příliš dobrém stavu a i tam čekají na její opravu, jak uvedl. A komplikace to přinese i provozovatelům hotelu na Ještědu, na to upozornil jeho jednatel Petr Šmaus.

Oříšek pro záchranáře

Záchranáři mají výjezdovou stanici pro jedno vozidlo rychlé zdravotnické pomoci v Českém Dubu. K případným úrazům na Ještědu budou tedy pravděpodobně muset vyrážet odtamtud, řekl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Podle něj jsou právě na Ještědu časté úrazy cyklistů i jezdců na koloběžkách a také turistů, kteří vystupují na vrchol cestou přímo pod lanovkou.

„Musíme to opravit"

Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka ze Starostů pro Liberecký kraj je silnice v takovém stavu, že by se nejbližších letech mohla sesunout, protože je ve strmém svahu. Opravovali ji naposledy před 12 lety, kdy ale dělníci pouze odfrézovali poslední asfalt a hlouběji nešli. Při současné rekonstrukci odstraní nejen horní vrstvu asfaltu, ale také upraví celé podloží, zavedou vhodný odvodňovací systém a vystaví nové opěrné zdi. Přibydou také svodidla a dopravní značení. Oprava vyjde na 84 milionů korun a kraj na ni získal evropskou dotaci.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související