Ředitelé škol mají nahlásit, jestli budou žáky testovat PCR metodou. V Jablonci nad Nisou svolají poradu

13. srpen 2021 14:01

Školy po celém Česku musejí nejpozději do středy 18. srpna nahlásit, pokud chtějí od září využívat na testování žáků PCR testy. Vyzvalo je k tomu Ministerstvo školství. Rezort sbírá data proto, aby věděl, jaký objednat zdravotnický materiál pro potřeby povinného testování ve školách. Situaci v Jablonci nad Nisou, kde už školy PCR testy využívaly, sleduje redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Podle vyjádření několika ředitelů jabloneckých škol, které Český rozhlas oslovil, nejsou zatím rozhodnutí. Dosavadní PCR testování přineslo podle nich výhody i nevýhody. Mezi pozitiva řadí vetší výpovědní hodnotu PCR testů oproti antigenním. Jako negativní hodnotí složitou administrativu, cenu testů a problémy s nimi druhotně spojené.

Hned na několik škol se například se začátkem letní turistické sezony obrátili rodiče s tím, že pojišťovna jim před odjezdem na dovolenou odmítá proplatit PCR test pro jejich dítě, protože ty hrazené už si dítě vyčerpalo právě během testování ve škole. Školy přitom dostaly původně informaci, že ve škole prováděné testy se do tohoto centrálního registru počítat nebudou, což by mělo stále platit.

Ředitelé škol v Jablonic nad Nisou chtějí svolat v pondělí 16. srpna online poradu a rozhodnout se, jak budou postupovat. Shodují se, že chtějí jeden systém pro celé město, jako to bylo doposud.

Některé školy vyčkávají

V krajském Liberci vedení škol většinou čeká na to, co doporučí město jako zřizovatel. Oslovení ředitelé se shodli, že stejně jako v Jablonci nad Nisou by bylo nejlepší, aby na PCR testování buď přešly všechny školy, nebo žádná, aby to nebylo pro rodiče matoucí. Někteří ředitelé ale také řekli, že do žádného systému se s žádostí o testy hlásit nebudou, protože z dosavadních zkušeností vědí, že se může situace do začátku školního roku ještě několikrát změnit.

Čtěte také

Liberecký kraj udělal v červnu pilotní zkušební testování na gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci. Odborníci z mobilní laboratoře z liberecké krajské nemocnice otestovali vybranou třídu třemi typy testů. Kraj měl v plánu přejít na PCR testování ve spolupráci s krajskou nemocnicí v září, ale nakonec z toho zatím sešlo. Radní Dan Ramzer z ODS řekl, že je problém s proplácením PCR testů ministerstvem. Rada kraje chystá podklady pro další jednání.

Spustit audio

Související