Pro nemocné seniory může kraj připravit léčebnu ve Cvikově

7. duben 2020 10:31

Po jednání krizového štábu Libereckého kraje to oznámil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Liberecký kraj je schopný v případě většího počtu starších lidí z domovů pro seniory s nemocí covid-19 vyčlenit prostory v Léčebně respiračních onemocnění ve Cvikově. „Cvikovská nemocnice by měla být určená pro středně těžké případy, ještě budeme muset najít nějaké zaměstnance, které budou v tomto objektu pracovat,“ řekl k tomu liberecký hejtman Martin Půta.

Kraj potřebuje 260 lůžek

Kraje dostaly za úkol vyčlenit 60 lůžek na 100.000 obyvatel pro seniory s onemocněním covid-19, pro Liberecký kraj to znamená zajistit v přepočtu zhruba 260 lůžek. Už v pátek 3. dubna vyčlenil celý Dům Bára se 73 lůžky v Liberci - Františkově a dalších 8 lůžek v domově v Jabloneckých Pasekách. Pro nemocné bude také určena jedna z budov Domova důchodců v Jindřichovicích, dodal pro ČTK hejtman Martin Půta.

Léčebna ve Cvikově vyhovuje

S využitím léčebny respiračních nemocí ve Cvikově, která má zhruba 200 lůžek, počítá i pandemický plán Libereckého kraje. Už v 70. letech minulého století takto léčebna posloužila při epidemii žloutenky. Léčebna má dvě části; dětskou léčebnu zaměřenou na péči o děti s alergiemi a dýchacími problémy, a také léčebnu pro dospělé zaměřenou zejména na diagnostiku a léčbu chronických plicních onemocnění a tuberkulózy. „Léčebny pro dospělé se to ale netýká, tam jsou lidé ve vážném stavu, proto jsou tam velmi přísná opatření, aby se tam nákaza koronavirem nedostala," řekl ČTK ředitel léčebny Rudolf Focke.

Přípravy už začaly

Pro seniory s covid-19 poslouží hlavní budova dětské léčebny se 62 lůžky, která je od léčebny pro dospělé vzdálena 4 kilometry. Přenos nákazy tak nehrozí, a zcela oddělený je i personál. „My už jsme začali s vyklízením nábytku, budou tam polohovací lůžka ze státních hmotných rezerv," řekl Focke. Péče o nemocné s novým koronavirem si podle něj vyžádá i další opatření, jako je například chlorování odpadních vod vypouštěných z čističky. „Pracujeme také na úpravě prádelny," dodal ředitel léčebny.

Hledá se personál

Podle hejtmana Půty bude ale větší problém zajistit na péči o nemocné seniory dostatek kvalifikovaného personálu. V domovech už teď personál chybí. „Někteří jsou nemocní, v karanténě nebo doma s dětmi," řekl Půta. Využít chce proto studenty a dobrovolníky. A dodal, že to není jednoduché: „Budeme možná muset najít nějaké zaměstnance cestou nařízení," připustil.

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související