Příval umění v Liberci: V galerii se budou dražit kousky v charitativní aukci

5. listopad 2017 10:30
Zprávy

Malby, grafiky, plastiky i sošky od 122 známých výtvarníků z celé republiky zaplnily hlavní výstavní sál Oblastní galerie v Liberci. Návštěvníci si tam můžou vybrat, které z uměleckých děl by rádi vydražili na charitativní aukci, kterou už 21. rokem pořádá liberecká Nadace Euronisa. Za tu dobu získala pro potřebné v dražbách víc než 14 milionů korun.

„Kurátor aukce Václav Havelka objel celé Čechy a Moravu. Trvalo mu to půl roku a záleželo mu na tom, aby autoři vybrali do akce nejlepší díla a darovali je s otevřeným srdcem,“ říká Petr Dušák, ředitel Nadace Euronisa.

Bude "boj" o plastiku Ilji Bílka?

 Nejhodnotnějším exponátem je růžovo-šedá plastika od Ilji Bílka, která má vyvolávací cenu 30 tisíc korun. „Když se na ni podíváte, vidíte, že je opravdu nádherná. Zvlášť, když je dobře nasvícená, předpokládám, že o ni bude velký zájem,“ dodává Dušák.

V liberecké galerii čeká na charitativní aukci Nadace Euronisa téměř 190 uměleckých děl

„Výtvarníky, kteří jsou ochotni darovat nám svá díla do aukce, už máme domluvené,“ říká kurátor výstavy Václav Havelka a pokračuje: „Snažíme se oslovovat mladé umělce, věřím, že pro sběratele to bude velmi zajímavé.“

 Aukce uměleckých děl začne v sobotu 11. listopadu ve 14 hodin.

Výstava Nadace Euronisa v OGL na sebe strhává pozornost především uměleckých sběratelů
autoři: Lucie Fürstová , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související