Před 300 lety obnovili v Jilemnici faru. Na její význam pro město jsme se zeptali historika

14. srpen 2021

Tento týden si jilemničtí připomněli 300 let od obnovení tamní římskokatolické fary. O tom, jaký význam v historii města má toto výročí, si s historikem Janem Luštincem povídala ve farské zahradě reportérka Eliška Pilařová.

Jilemnická fara je připomínaná už v 60. letech 14. století. Na faře tenkrát byl nejen kněz, ale i kaplan, později dokonce i vikář.

„Sice tady byla prosperující farnost, ale přišel konec 16. století a morové rány. Ubylo obyvatel a fara byla zrušena. Teprve v roce 1701 kupují Harrachové tuto část panství. A tím prvním krokem je stavba špitálu v Horní Branné a potom je to reforma právě církevní správy," přiblížil Jan Luštinec.

Význam fary pro město

Jilemnice získala pravidelnou péči duchovní svátosti, to znamená křtů, pohřbů, svateb a podobně. Fara byla také velmi významným centrem pomoci těm nejchudším.

„Vzpomeňme na reformy Josefa II., kdy se fara kostel staly současně místem osvěty, kde se oznamovalo, co se má dělat na poli, jak se má postupovat v případě chorob a tak dále," doplnil jilemnický historik, podle kterého tehdejší fara dohlížela i na vzdělávání dětí v obci. Více zajímavostí o jilemnické faře se dozvíte také v přiloženém rozhovoru.

Kulaté výročí obnovení fary bylo v Jilemnici oslaveno hudbou, koncertem v kostele svatého Vavřince i z díla letošního jubilanta Antonína Dvořáka. Lidé si výročí můžou připomenout také tuto neděli 15. srpna na poutní slavnosti, která začíná ráno v 9 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.