Podnikatelé nově zaplatí autorské poplatky jen jedné organizaci

7. leden 2018

Restaurace, kavárny a další provozovny, kde hraje hudba, rádio nebo televize, můžou nově platit autorské poplatky jen jedné organizaci. Tou je Ochranný svaz autorský, který je následně rozdělí dalším svazům. Povinnost platit autorské poplatky se v Česku týká asi 45 tisíc provozoven a ročně se vybere zhruba 460 milionů korun.

V Česku funguje pět svazů, které zastupují zájmy umělců. Každý, kdo jejich díla veřejně zpřístupňuje, musí platit autorské poplatky. Podnikatelé si léta stěžovali na to, že je systém nepřehledný. Svazy se nově dohodly a správou autorských poplatků pověřily Ochranný svaz autorský, vysvětluje Radiožurnálu Jan Simon z Intergramu.

 „Počínaje 1. lednem letošního roku budou uživatelé, kteří provozují veřejnou produkci ve svých restauracích, barech, obchodech nebo ubytovacích zařízeních podepisovat licenční smlouvu pouze jednou a budou pomocí tohoto inkasního místa plnit své povinnosti, které vyplývají z autorského zákona.“

Také výběr autorských poplatků se zjednodušil. Povinnost platit autorské poplatky má v Česku zhruba 45 tisíc provozoven. Doposud musela mít každá uzavřené dvě smlouvy a platit dvěma subjektům - Ochrannému svazu autorskému a Intergramu. Od nového roku vzniklo jednotné inkasní místo, které spravuje OSA. Například prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek zjednodušení vítá.

 „Jedno inkasní místo kolektivních správců pro platbu autorských odměn vítáme a domníváme se, že je to výsledek tlaku asociace hotelů a restaurací. Problém, který ale neřeší inkasní místo, je otázka výše sazebníku, podle našeho názoru ty sazby nejsou přiměřené.“

Spustit audio