Pivní vítěz regionální soutěže je světový. Vyrobený z anglického sladu a chmele z USA

1. listopad 2017

Nikoliv zlatavý, ale načervenalý mok se stal letošním vítězem kategorie alkoholické nápoje soutěže Výrobek roku Libereckého kraje. Pivo má dlouhý název Albrecht American Pale Ale 13 Kristián a svou výraznou barvou se chlubí díky anglickému sladu crystal T50. Výraznou chuť a aroma a má zas proto, že obsahuje chmel ze Spojených států amerických.

Byť suroviny kvašeného speciálu Kristián jsou ze světa, název moku je ryze regionální. „Vítězné pivo nese jméno po hraběti Kristiánovi Clam-Gallasovi. Jeho jméno rezonuje s Frýdlantskem a je známé také v Jizerských horách, kde zakládal sklárny a vesnice,“ vysvětluje Marek Vávra, majitel Zámeckého pivovaru Frýdlant.

Použitý slad a chmel odkazuje na výrobu piva v Americe a Anglii. Receptura vychází z frýdlantského Phillipa, což je také American Pale Ale. Jeho název odkazuje na strýce Kristiána Phillipa Clam-Gallase Phillipa Josefa Gallase. 

Doba vaření? 8 až 10 hodin 

Technologie výroby Kristiána se liší od výroby českého ležáku. Ten se dělá dvou rmutovým nebo tří rmutovým způsobem, kdy se používají spodní kvasinky, které kvasí při 8 stupních Celsia. American Pale Ale vzniká za přítomnosti divočejších vrchních kvasinek. „Uvaření várky tohoto piva trvá osm až deset hodin, zatímco český ležák se vaří deset až čtrnáct hodin. Pak se oddělí hořké kaly, pivo se zchladí a jde na kvašení. Kvašení u Ale trvá zhruba dva dny, zatím co ležák šest až deset dní podle stupňovitosti,“ vysvětluje Vávra technologii výroby. Nakonec pivo leží, v případě Ale 14 až 30 dnů, u ležáku 30 až 60 dnů. 

Ve Frýdlantu vaří přes čtyřicet druhů piva. Samozřejmě, že ne všechny najednou. Některé speciály se vaří sezonně nebo jen párkrát za rok. Mezi ně patřil i Kristián. Po té, co ho porota soutěže Výrobek roku Libereckého kraje ocenila jako vítěze, byl Kristián zařazený mezi stálý výběr. 

Marek Vávra s etiketami pivního speciálu z Frýdlantu
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.