Petr Voldán: Lidice, Ležáky a další

Dnešní pondělní glosa Petra Voldána je hodně jiná, než bývá zvykem. Ale na to jsme si už u autora zvykli a tak stačí jen uvést titulek - "Lidice, Ležáky a ty další...":

Sice je to už pětasedmdesát let, ale čas pro mě na té hrůze nic neubírá, roky se na hlubokých rýhách neusazují. Lidice - 173 zastřelených přímo v obci, 340 obětí německých fašistů celkem. Ležáky - 33 zastřelených, 11 dětí posláno do plynových komor, 2 na převýchovu. Javoříčko - 38 popravených mužů... A byly další - ale nechce se mi dál pokračovat ve výčtu a smutné statistice.

Zároveň se mi ale zrovna tyto události nechce přehlédnout i když to není na ráno právě příjemné téma a jen obtížně hledám slova. Všechna se mi zdají nepřesná, nepřesvědčivá, slabá ve srovnání s událostmi v Lidicích, Ležákách ale i Javoříčku a dalších obcích. Pokaždé se mi vybaví setkání s některou z mála lidických žen, které přežily a vždycky si připomenu tísnivé ticho, když jsem stanul na místech, kde bývaly domy ve vypálených obcích.

Logo

Není možné zapomínat, i když je to už 75 let, stejně tak, jako mi připadá nemožné hledat a přidávat další slova k tak silným a výstižným symbolům, jako jsou Lidice, Ležáky a ty další.

A proto dnes už jen příjemný a úspěšný den i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.