Pěstouni z Libereckého kraje se bojí, že jim stát vezme peníze

29. leden 2012

Kvůli horšící se ekonomické situaci se zvyšuje počet dětí, které míří do pěstounské péče nebo do ústavů. Pěstouni i takzvané Klokánky je ale často musejí odmítat. Shodli se na tom účastníci pravidelného setkání pěstounských rodin z Libereckého kraje, které se konalo v Liberci.

Jindra Tokárová ze Smržovky na Jablonecku už přijala do pěstounské péče sedmnáct dětí a stará se i o děti v zařízení Klokánek. Peníze, které je možné na děti v pěstounské péči získat od státu, podle ní často nestačí a pěstouni musejí přidávat ze svého. „Veškeré naše peníze jdou do dětí. Pokud jim chcete dopřát třeba lyžování nebo dovolenou, tak ty peníze nestačí,“ říká.

Obavy z budoucnosti mají také pěstouni, kteří se starají o vlastní vnoučata. Připravovaná novela zákona o státní sociální podpoře totiž počítá s tím, že prarodiče mají k vnoučatům vyživovací povinnost, a proto jim odměna nenáleží.

Změnu by mohla pocítit i Ludvika Turková z Nového Boru na Českolipsku. Ta se stará o čtyři vnoučata ve věku od pěti do šestnácti let, o které jejich matka ztratila zájem. „Přišli bychom až o třináct tisíc měsíčně. Splácíme hypotéku, nejstarší vnuk chodí na soukromou školu, kde se platí školné. Bylo by to pro nás likvidační,“ obává se.

Podle novely zákona o státní sociální podpoře by na odměnu pěstouna dosáhli už jen ti prarodiče, kteří budou v tíživé sociální situaci nebo vychovávají handicapované dítě. Ministerstvo práce a sociálních věcí však slibuje, že každý případ se bude posuzovat individuálně. Pokud novelu schválí poslanci, by měla začít platit v létě.

autor: Eva Malá
Spustit audio