Péčí o děti si prodlužují mládí. Pěstounů je ale v kraji stále málo

1. listopad 2017
Zprávy

Dětem, které nemají to štěstí vyrůstat ve své přirozené rodině, nabízejí domov pěstouni. Jejich počet v Libereckém kraji ale klesá. Zastavit tento trend bylo cílem akce Týden náhradního rodičovství. Kampaň dostala název „Mít domov a rodinu, samozřejmost, nebo vzácnost?“ a připojilo se k ní i město Turnov. Tamní Centrum pro rodinu uspořádalo zábavné odpoledne, kde si mimo jiné mohli lidé popovídat s turnovskými pěstouny.

„Chceme vyjádřit potřebnost rodiny pro všechny děti a přiblížit problematiku pěstounské péče veřejnosti, cítíme, že o tom je ve společnosti malé povědomí,“ vysvětlila symbolický význam celé akce Lucie Moťovská, pracovnice Centra pro rodinu Náruč. 

Co všechno Náruč dělá? „Centrum pro rodinu Náruč máme rozdělené na tři sekce – mateřské centrum, rodinné centrum a centrum náhradní rodinné podpory, kdy doprovázíme pěstounské rodiny,“ popisuje Jitka Altmannová. 

Pomoc centra Náruč chválí pěstounka Pavla Bečvářová: „Náruč je pravá roka, protože veškeré trápení a starosti okolo úřadů, s miminkem, s biologickou i adpoční rodinou, doprovází nás, uklidňuje, zjišťuje potřebné právní informace.“ Pěstounka Pavla se stará už o osmé miminko. Teď má čtyřměsíčního chlapečka, kterého jednou předá – až rozhodne soud – do trvalé rodinné péče. 

Pěstounů je stále nedostatek. Liberecký krajský úřad by jich potřeboval celkem tři sta.

autoři: Ivana Bernáthová , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Související