Pan Tau i Třetí princ. Dílo Oty Hofmana si můžete připomenout v Liberci

19. duben 2018

Kdo by neznal pana Tau nebo Návštěvníky? Dílo spisovatele a scénáristy dětských filmů Oty Hofmana se nesmazatelně zapsalo do dějin české kinematografie. Až do září ho bude připomínat i kulturní projekt Ota Hofman 90.

V Liberci je Hofmanův odkaz tématem mezinárodní konference, kterou pořádá Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy a liberecká knihovna. Na liberecké radnici při té příležitosti pokřtili i nově vydanou digitálně vyčištěnou pohádku Třetí princ a audioknihu s prvními příběhy pana Tau.

Hofmanův syn: Táta? Parťák, nikdy nezklamal

Digitalizací vyčištěnou pohádku a vyprávění o panu Tau pokřtila v liberecké obřadní síni mimo jiné i Jana Čeňková z Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity. Na svého tatínka ale vzpomínal především Otto Hofmann mladší, právě on je ambasadorem celorepublikového kulturního projektu, který v Česku a v Německu připomíná prozaikovo dílo. „Byl to báječný táta, nebral jsem ho jako spisovatele. Byl to parťák, který nikdy nezklamal a vždycky pomohl,“ vzpomíná Hofmanův syn.

Digitalizací vyčištěnou pohádku Třetí princ a vyprávění o panu Tau pokřtili v liberecké obřadní síni

Pan Tau jak ho neznáte

Nový zdigitalizovaná audiokniha je přepisem dvou dílů pana Tau z roku 1971, předlohou byla rozhlasová nahrávka, doplňuje filmový publicista Ondřej Slanina: „Byla to rozhlasová hra, namluvil ji mistr slova Jan Werich, který byl velmi dobrým přítelem Oty Hofmana. Nahrávka je v podstatě neznámá, protože první série pana Tau, v televizi do roku 1989 neběžela, tehdejší tisk napsal, že je to podvratná zábava.“

Pana Tau namluvil Jan Werich, který byl dobrým přítelem Oty Hofmana

Digitalizací prošla i pohádka na motivy Karla Jaromíra Erbena z roku 1982 Třetí princ, natáčená mimo jiné i v Adršpašských skalách.  „Třetí princ je moc hezká pohádka, podle Karla Jaromíra Erbena, jeden z nejlepších scénářů Oty Hofmana,“ říká Ondřej Slanina.

Otu Hofmana připomene v květnu monografie Poutník světem fantazie, která popisuje jeho život a dílo. Autorem je Ondřej Slanina.

Výstava v liberecké knihovně věnovaná dílu Oty Hofmana
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio