Pamlsková vyhláška v praxi? Ve škole zdravě, přes ulici kola a chipsy

11. leden 2017

Bez sladkého, slaného a tučného jídla se musí podle takzvané „pamlskové“ vyhlášky obejít od začátku ledna i českolipští školáci. Vyhláška platí od loňského září a školy se na ni mohly do konce 2016 roku připravit. Školní bufet mají z devíti českolipských škol v provozu jen dvě. Jednou z nich je škola na Slovance, kde ale museli zredukovat sortiment bufetu a rozšířit nabídku ovoce, müsli a raw tyčinek. Do jídelních automatů pak kuchařky připravují zdravé svačiny a ve školní jídelně funguje salátový a ovocný bar.

„Tady mají dva automaty a tamhle mají kantýnu. Myslím si, že o svačinky je zájem. Byť těch druhů tam není tolik, děti nelení a jdou si pro svačinu už ráno, aby se na ně dostalo,“ říká Václav Špetlík, ředitel Základní školy Slovanka v České Lípě. „Těch přihrádek na svačiny v automatech bylo víc, ale tou vyhláškou se to zredukovalo na pouhé tři výrobky. Pečivo, které jsme měli, neodpovídalo nutričním hodnotám,“ vysvětluje ředitel. V automatech s dobrotami už žáci nenajdou pečivo s tučným dresinkem.

Automaty na svačiny jsou poloprázdné, většina potravin nesplňuje přísné normy


„Jak jsou děti zvyklé, že si svačinu koupí ve škole, nesly s nelibostí, že se sortiment zredukoval,“ říká Špetlík. Zdravé svačiny pro školáky připravují i v tamější školní jídelně. „Za měsíc jich bývá 800 – 900,“ popisuje ekonomka školy Lenka Bittnerová. Ve škole dětem od prosince minulého roku připravují i salátový ovocný bar. „Plánovali jsme to už dlouho, dá se říct, že vyhláška nás posunula k tomu, abychom bar zprovoznili,“ uzavírá ekonomka. Vedení školy uvažuje, že v následujících měsících zařadí do sortimentu zdravých svačin i zdravé pečivo se zdravými pomazánkami.

I přes nabídku zdravých svačin v prostorách školy si ale někteří žáci kupují ty nezdravé, třeba slané chipsy a sladké limonády, v obchodech poblíž školy.

Spustit audio