Ortopedi liberecké nemocnice před operací školí pacienty a jejich příbuzné

Dobře naplánovaná operace kolenního nebo kyčelního kloubu vede k tomu, že se pacienti rychleji vyléčí. Tuto cestu razí ortopedi v Krajské nemocnici v Liberci, a proto zvou pacienty několik týdnů před operací na speciální seminář, kde jim všechno vysvětlují.

Tento týden začala liberecká nemocnice znovu provádět plánované operace. Zároveň si lékaři pozvali prvních třicet pacientů i s příbuznými, aby se dozvěděli, co je čeká a jak bude vypadat rehabilitace. S touto novinkou přišli v Liberci už před rokem a půl, kvůli protiepidemickým opatřením se všechno ale zastavilo.

Během hodinové přednášky spojené s diskusí se pacienti dozvědí detaily operace kolenního a kyčelního kloubu a především to, jak se mají na operaci připravit, aby se mohli rychleji vyléčit.

Pozvání i pro příbuzné

Lidé se pomalu trousí do vzdělávacího centra v odlehlé části nemocnice. Někdo kulhá, jiný si pomáhá jednou holí, další se opírá o dvě. Převládají starší lidé v doprovodu mladších.

Do první řady si sedá Vlasta s dcerou Janou. „Překvapilo mě, že něco podobného nemocnice pořádá. Ještě víc jsem byla v šoku z toho, že mi dali termín tak brzy už na 31. března. Jsem ráda, že to dělají, protože vůbec nevím, do čeho jdu,“ říká Vlasta, která zatím ví jen to, že dostane nový kyčelní kloub. „Maminka se bojí, že jí ten nový kloub neunese,“ směje se dcera Jana, kterou také zajímá, co všechno se od lékařů dozví.

Na seminář dostali příbuzní pozvánku záměrně. Hned v úvodu to na pódiu říká ortoped Roman Mizera. Lidé sledují pozorně lékaře, někteří se trochu vylekaně rozhlédnou, když zjistí, s jakými nástroji se pracuje a jak se kloub mění.

Hodinu po probuzení rehabilitace

Tím vším už prošla Iva Škodová (59), která dostala náhradní kolenní kloub. Je sice zdravotní sestra a leccos zná, za důkladnou přípravu před operací byla ale velmi vděčná. „Hodinu poté, co jsem se probudila na jednotce intenzivní péče, přišla rehabilitační sestra, která už mi dala dlahu a začala intenzivní rehabilitace. Večer přišel operatér, postavila jsem se vedle lůžka a s jeho pomocí jsem udělala pár prvních kroků.“

Také proto se Iva dostala velmi rychle do kondice a dva měsíce po operaci nastoupila zase do práce. „Nevěřila jsem, že to může jít tak rychle. Nemám bolesti, chodím po schodech nahoru dolů, chodím na výlety, jsem moc spokojená.“

Do minulého týdne operovali na liberecké ortopedii tak na sedmdesát procent, od tohoto týdne jedou na plný výkon.

autor: lsm | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související