Orloj je v Žibřidicích, muzeum betlémů otvíráme na zahájení adventu, zve starostka Kryštofova Údolí

30. listopad 2023

Se starostkou Janou Blažkovou si o adventním programu v Kryštofově Údolí, znovuotevření tamního muzea betlémů a odstěhování orloje povídal moderátor Jakub Marvan.

Jírův betlém

„Kryštofovo Údolí žije dlouhodobě kulturně velmi bohatý život, máme akce, které jsou velmi oblíbené a jsou pravidelné. Když to vezmu od začátku roku, tak to je masopust; pak se u nás dlouhodobě pořádaly plesy, ke kterým, doufám, se teď vrátíme; pálení čarodějnic, Údolská pouť v červenci, letní kina, pokud nám to počasí dovolí,“ vypočítala Jana Blažková.

„A letos v září byl velmi zajímavý projekt, za který jsem osobně velmi ráda, pořádali jsme poprvé takzvaný Novinský mejdan, byla to celodenní kulturní akce přímo pod novinským viaduktem, nádherná atmosféra, sešla se spousta lidí, bylo to opravdu velmi příjemné,“ dodala.

Povídání se stočilo také na tamní orloj, kolem kterého bylo poslední dobou celkem rušno. Paní starostka ještě jednou celou situaci okomentovala: „Ráda bych zde řekla, že celá situace nás velmi mrzí, orloj byl demontován a byl převezen do Žibřidic, neboť si to tak přála jeho majitelka. Orloj ani trafostanice, ve které se nacházel, nikdy nebyly v majetku obce, vždy to byl výhradně soukromý majetek rodiny Chaloupkových, čili to, že se rozhodli ho přemístit, je zcela legitimní věc.“

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí ale stále funguje. „Muzeum betlémů prošlo během roku 2023 rozsáhlou rekonstrukcí, betlémy byly odborně vyčištěny, jeden pohyblivý je dokonce znovu v provozu a 2. prosince ho znovu otevíráme,“ potvrdila Jana Blažková.

Stejný den, tedy 2. prosince, budou v Kryštofově Údolí také zahajovat Údolský advent, kdy kromě otevření muzea slavnostně rozsvítí Jírův betlém.

Jaký další program na celý advent v Kryštofově Údolí připravili? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související