Obyvatelé Libereckého kraje mohou dál žádat o kotlíkové dotace

22. březen 2021 09:00

V Libereckém kraji mohou lidé dál žádat o takzvané kotlíkové dotace. Hejtmanství letos podpořilo stovky žádostí o výměnu kotlů za ekologičtější a peníze má i na další.

Kraj podpoří v letošním roce stovky projektů. Zatím je odsouhlasená podpora pro 263 žadatelů. Získat ji může ještě zhruba 250 zájemců. Žádost můžou podávat až do konce května. Online formulář najdou na webových stránkách Libereckého kraje.

Příspěvek je určený na výměnu starých kotlů za automatické kombinované kotle na uhlí nebo biomasu, plynové kotle a tepelná čerpadla. Žadatelé mohou získat 75.000 až 120.000 korun, v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší dalších 7500 korun.

Zvýhodnění se týká lidí z České Lípy, Doks, Mimoně, Jilemnice, Liberce, Stráže nad Nisou, Cvikova, Chotovic, Kamenického Šenova, Nového Boru, Okrouhlé, Radvance, Skalice u České Lípy, Lomnice nad Popelkou, Lažan, Ohrazenic, Přepeř, Turnova a Železného Brodu. 

Liberecký kraj přerozděluje finance z Operačního programu Životní prostředí. Podle radního pro rozvoj Jiřího Ulvra ze Starostů pro Liberecký kraj může jít o poslední možnost dotaci na výměnu kotle žádat.

autoři: sas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související