OBRAZEM: Městské muzeum v Železném Brodě má nové výstavní místnosti i expozice

1. březen 2024

V Železném Brodě skončila rozsáhlá rekonstrukce městského muzea. V budově jsou čtyři výstavní místnosti s novými expozicemi včetně prosvícených vitrín, ve kterých skleněné předměty více vynikají. Byli jsme se tam podívat ještě před otevřením.

Po roční rekonstrukci se v pátek 1. března 2024 odpoledne veřejnosti opět otevírá Městské muzeum v Železném Brodě. Díla významných sklářů jsou v nových expozicích, jeden sál je věnovaný i zřejmě nejslavnějším železnobrodským sklářským umělcům, manželům Stanislavu Libenskému a Jaroslavě Brychtové.

„Stavebně se toho tady dělo hodně, ale hodně toho není vidět, protože to jsou technologie, které jsou schované ve zdech. Udělali jsme i práce na zkrášlení interiéru, a zvýšilo to i návštěvnický komfort, je tu nové topení,“ popsala ředitelka muzea Petra Hejralová.

Nejvýraznější změnou jsou nové výstavní vitríny. Dříve kopírovaly atypický tvar stěn a předměty byly nasvícené denním světlem. Teď jsou okna zatažená závěsem a většina exponátů je vyrovnaná na prosvětlené kaskádě.

V nejvyšším patře budovy jsou ve vitrínách velmi barevné skleněné exponáty. „Tato expozice je věnovaná osobnostem sklářské školy. Sledujeme vývoj sklářské školy od jejího vzniku až do žhavé současnosti. Expozice nemá chronologickou řadu, ale dávali jsme k sobě předměty, které spolu ladí, třeba barevně, nebo nějakými technikami,“ vysvětlila ředitelka s tím, že pro děti je připravený koutek, kde si můžou navlékat korálky nebo si hrát s kuličkodráhou.

Další výstavní síň představila kurátorka Lenka Jůnová. „Tohle je expozice figurek, tady jsme si dali za cíl, aby se návštěvníci pobavili.“ V místnosti je kromě dvojice líbajících se partyzána a osvoboditele i solitér skláře Jaroslava Brychty, který s tvorbou figurek v Železném Brodě začínal jako první.

O patro níž je prosvícená místnost, kde ve stále expozici muzeum vystavuje sbírku skleněných plastik od dvojice Libenský – Brychtová.

Expozicemi Městského muzea v Železném Brodě se ještě před jeho znovuotevřením prošla redaktorka Johana Tománková, poslechněte si reportáž.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související