O svátcích a prázdninách na lyže. Skiareály v kraji budou v provozu

22. prosinec 2017

O vánočních prázdninách se bude lyžovat ve všech větších skiareálech v Libereckém kraji, sněhu je dostatek. Podmínky by neměla příliš zhoršit ani současná krátkodobá obleva. Ve střediscích mají až 80 centimetrů sněhu, velmi dobré podmínky jsou v horách také pro běžkaře.

Nepřetržitý provoz zahájí skiareály dnes nebo zítra. Do Štědrého dne se bude lyžovat za nižší ceny, od pondělí začíná hlavní, pro lyžaře dražší část sezony. Skipas bude v kraji od pondělí nejdražší v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, největším středisku kraje. Celodenní jízdné tam vyjde na 720 korun. Podmínky k lyžování jsou v Rokytnici výborné.

Ode dneška je k dispozici i 2,5 kilometru dlouhá červená sjezdovka z Lysé hory a lyžovat bude možné i v rodinném areálu na Studenově. „Letošní nástup zimní sezony je více než příznivý a jsme rádi, že můžeme ještě před zahájením top sezony uvést do provozu celý areál včetně svahů na Studenově, které jsou závislé především na přírodním sněhu,“ řekl za středisko Vít Pražák.

V plném provozu bude od pátku sousední Harrachov. „Otevřená bude i černá sjezdovka na Rýžovišti, na které je jen přírodní sníh,“ uvedl za harrachovský areál Vlastislav Fejkl.

Z areálů v kraji má nejvíce sněhu zřejmě krkonošské středisko Paseky nad Jizerou. „Podmínky jsou výborné. Máme od 60 do 80 centimetrů. Zatím je to prašan, to ale asi ta krátká obleva změní,“ řekl Martin Řípa z krkonošského střediska.

Dostatek sněhu umožnil v nedalekých Rejdicích postavit několik prvních překážek ve vyhlášeném snowparku včetně čtyřmetrového skoku. „Postupně stavíme další překážky. Otevřená je už také skikrosová trať,“ zval majitel areálu Martin Martínek.

Na vánoční svátky budou přístupná všechna větší střediska v Jizerských horách, od soboty zahájí částečný provoz i Bedřichov. Lyžaři budou moci vyrazit také na Ještěd v Liberci. „Zprovozníme skoro 3,5 kilometru červených sjezdovek,“ uvedla za Ještěd Renata Balašová. Lyžovat bude podle ní možné na sjezdovkách Liberecká a Pod lany.

Dobré podmínky mají v horách i běžkaři. Na Jizerské magistrále jsou upravené všechny základní okruhy. „Sněhu je od půl metru více,“ konstatovala Radka Davidová za provozovatele magistrály, Jizerskou o.p.s. Desítky kilometrů upravených tras jsou i v okolí krkonošských středisek.

 

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související