Nové slevy na jízdném lze zařídit i o víkendu. Zájem je velký

2. září 2018

Začala platit 75% sleva na dopravu pro děti, studenty do 26 let a seniory nad 65 let. Některá kontaktní místa na prodej zlevněných týdenních, měsíčních, čtvrtletních a ročních jízdenek jsou výjimečně otevřená i o víkendu.

Český rozhlas zjišťoval, jaká byla v den zahájení slev situace u kontaktních míst v Liberci, kde si lidé mohli o víkendu dobít zvýhodněnou jízdenku na Opuscard. U Evropského domu bylo ještě před otevřením desítky lidí, u terminálu MHD jich byly stovky. Většinou šlo o lidi, kteří zajišťovali slevy pro své děti, kterým v pondělí začíná školní rok. Ve frontě ale byli také senioři. Přišli i lidé, kterých se slevy netýkali, přesto si museli frontu vystát.

 „Jedeme na všechna možná kapacitní místa, která máme. Jsou otevřena všechna přepážková místa, přesto to nestačí. Fronty jsme očekávali, ale bohužel nešlo jim předejít a urychlit to, tak jsme nabídli delší otevírací dobu,“ uvedla mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová. Proces odbavení každého zájemce se podle ní nedá urychlit, úřednice za přepážkami pracují v několika programech a administrace každé jednotlivé slevy trvá určitý čas.

Na terminálu MHD v Liberci byly desítky lidí ještě před otevřením Zákaznického centra

Někteří lidé také podle Poršové stáli v sobotní frontě zbytečně.  „Stojí tam hlavně ti, kteří vyměňují papírové jízdenky za nové papírové jízdenky. Na to mají tři měsíce, takže dnešek mohli přenechat lidem, kteří skutečně nahrávají jízdné pro své děti a potřebují do prvního školního dne toto zařídit,“ vysvětlila mluvčí libereckého dopravního podniku.

Slevy jsou určené pro děti, studenty do 26 let a seniory nad 65 let.

 „Legislativa v tomto směru se velmi zjednodušila. Ti, pro které jsou slevy určené, se prokazují jakýmkoliv průkazem totožnosti, kde je fotografie a datum narození. Studenti můžou použít ISIC kartu, pas, řidičský průkaz a podobně. Senioři samozřejmě občanský průkaz, řidičský průkaz, pas,“ doplnila Poršová. 

Některá kontaktní místa, ve kterých lze na Opuscard nahrát zlevněné týdenní, měsíční, čtvrtletní a roční jízdenky, ale lidé můžou i vyměnit nebo koupit zlevněné papírové jízdenky, jsou mimořádně otevřena také v neděli.

V Liberci jsou od 9 do 12 hodin otevřeny pobočky v Evropském domě a ve Frýdlantské ulici, od 11 do 17 lze jízdenky koupit na autobusovém nádraží a od 13 do 18 na terminálu MHD. Otevřené jsou i pobočky autobusových nádražích v Jablonci nad Nisou (8 – 16), v Turnově (13 – 16), v Jilemnici (13 – 16) a v Rokytnici nad Jizerou (13 – 16). V Semilech pak lidé můžou zajít od 13 do 16 do sídla firmy BusLine v ulici Na Rovinkách.

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio

Související