Nová silnice přes Doubí? Lidé budou debatovat s hejtmanem

12. červen 2018 09:20

Obyvatelé libereckého Doubí se dnes večer 12. června setkají s hejtmanem Martinem Půtou (SLK). Budou se bavit hlavně o nové silnici do průmyslové zóny.

Besedu s obyvateli Doubí pořádá Liberecký kraj, kromě hejtmana se zúčastní i projektanti a odborníci z oboru dopravy. Začne v 19 hodin na Základní škole Kaplického.

Obyvatelé: Doubí je dopravou přetížené

Řešit se bude výstavba silnice do průmyslové zóny Liberec – Jih, která by se měla napojit na komunikaci číslo 35. Začít stavět by se mělo nejdřív za dva roky. Místním ze čtvrti Doubí se to nelíbí. Na magistrát předali nesouhlasnou petici se stovkami podpisů.

VIDEO: Jaká jsou nebezpečná místa na nové silnici I/14? Hodnotí dopravní expert

Úsek silnice I/14, kde dopravní značení přikazuje řidičům snížit rychlost na maximálních 50 km/h

Dlouho očekávaná nová silnice číslo I/14 mezi Libercem a Jabloncem už slouží motoristům. S dopravním expertem Romanem Budským se na ni vydal redaktor Jarda Hoření, aby se podívali na dopravní značení a potenciálně nebezpečná místa.

Místní se obávají hlavně větší dopravní zátěže, říká obyvatelka Doubí Dagmar Vízková: „Doubí je jako celek přetíženo dopravou. Ať se vydáte kterýmkoliv směrem, máte tam frekventovanou silnici – ať už je to Hodkovická, pokračující Minkovická na Šimonovice, Dlouhý Most a v podstatě do stejného místa by měl být sveden tento nový koridor.“

Hejtman: Lidé můžou dát návrhy, jak zlepšit životní prostředí

Podle vedení kraje a města jsou ale další stovky lidí, které naopak po nové spojnici do průmyslové zóny volají, říká hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. „Projektanti a tvůrci územního plánu si stojí za tím, že navržená varianta je z pohledu dopadu na okolí nejméně problematická, dostanou prostor, aby to vysvětlili,“ vysvětluje Martin Půta a pokračuje: „Od obyvatel chci slyšet návrhy, co bychom mohli udělat pro to, aby se tam životní prostředí zlepšilo.“

Liberec už trasu částečně umožnil změnou územního plánu. Nová silnice by měla navíc odlehčit přetížené ulici České mládeže.

autor: jch
Spustit audio