Nezdolná cukrářka Ivana Jablonovská: Pečte s radostí a láskou!
Jen tři dny po operaci nohy stačily zmrzlinářce a cukrářce Ivaně Jablonovské z Českolipska k tomu, aby se zase postavila – i když vlastně jen na jednu nohu – a pustila se do výroby zákusků.
Zmrzlinová superhrdinka? Ivana Jablonovská. Připadám si jako Xena, říká
Koprová, štrúdlová, pivní a další stovky druhů zmrzlin zvládá vyrábět vyhlášená zmrzlinářka Ivana Jablonovská. Nezaskočí ji ani objednávka „já nevím“. Poněkud ji však zaskočila životní situace, která ji loni vedla k odchodu ze Stráže pod Ralskem, prakticky jenom s uzlíčkem věcí. Ale nevzdala se a svůj zmrzlinový sen žije dál. V den svých 43. narozenin začala znova a otevřela novou zmrzlinárnu. Tentokrát v Mimoni.
Vyučenou cukrářkou není
Cukrárna, zmrzlinárna a výrobna – to je pro Ivanu Jablonovskou vlastně celý svět. Ani operace nohy ji o něj na dlouho nepřipravila.
Už po třech dnech se vrátila do práce mezi dortíky, větrníky a další zákusky, které vyrábí. „To víte, musím se o sebe postarat. Nikdo mi nic nedá, do důchodu daleko, tak žádné flákání, musí se pracovat,“ vysvětluje energií nabitá žena, která se nikdy nevzdává. Její doménou je zmrzlina.
S dortíky si i povídá
O první v kraji vyhlášenou zmrzlinárnu sice přišla, ale zvedla hlavu a novou vybudovala v Mimoni. A pustila se i do cukrařiny, i když není vyučenou cukrářkou.
A na co při domácí přípravě zákusků nezapomenout? „Dělat to s radostí a s láskou. Pak ten výsledek stojí za to. Doma si člověk může vyrobit cokoliv, musí vědět, co a jak a všechno jde,“ radí Jablonovská.
Bez kvalitních surovin to nejde
Kromě radosti a lásky jsou podle Ivany Jablonovské k domácí i cukrářské přípravě dortů a zákusků důležité kvalitní suroviny, protože to je v kuchyni základ všeho. „Když to má být karamelové, tak tam musí být karamel. Když čokoládové, tak čokoláda. Když smetana, tak živočišná, žádná rostlinná. Žádné náhražky,“ tvrdí cukrářka, která se už těší na zmrzlinovou sezónu.
To ale nebude znamenat konec zákusků, jen se o práci podělí s kolegyní. Vyžaduje ale stejný přístup jako má ona sama. „Cukrářka má zajeté nějaké zvyky, ale já chci, aby to bylo po mém. V tom jsem asi hrozná, ale na tom to mám postavené,“ dodává Ivana Jablonovská.
Související
-
Ve Stráži pod Ralskem nabízejí každý den 140 druhů zmrzliny....
Objednat si mrkvovou, koprovou, makovou nebo mateřídouškovou zmrzlinu, aniž byste vtipkovali? Tak to můžete jedině ve zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem na Liberecku.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.