Nezdolná cukrářka Ivana Jablonovská: Pečte s radostí a láskou!

19. únor 2019

Jen tři dny po operaci nohy stačily zmrzlinářce a cukrářce Ivaně Jablonovské z Českolipska k tomu, aby se zase postavila – i když vlastně jen na jednu nohu – a pustila se do výroby zákusků.

Zmrzlinová superhrdinka? Ivana Jablonovská. Připadám si jako Xena, říká

Superhrdinka, která vyrábí obrovské množství druhů zmrzliny. Ivana Jablonovská stíhá nejenom to, ale i přípravu zákusků, obsluhu a prodej, rozvoz a zásobování prodejny, to vše s úsměvem na rtech

Koprová, štrúdlová, pivní a další stovky druhů zmrzlin zvládá vyrábět vyhlášená zmrzlinářka Ivana Jablonovská. Nezaskočí ji ani objednávka „já nevím“.  Poněkud ji však zaskočila životní situace, která ji loni vedla k odchodu ze Stráže pod Ralskem, prakticky jenom s uzlíčkem věcí. Ale nevzdala se a svůj zmrzlinový sen žije dál. V den svých 43. narozenin začala znova a otevřela novou zmrzlinárnu. Tentokrát v Mimoni.

Vyučenou cukrářkou není

Cukrárna, zmrzlinárna a výrobna – to je pro Ivanu Jablonovskou vlastně celý svět. Ani operace nohy ji o něj na dlouho nepřipravila.

Už po třech dnech se vrátila do práce mezi dortíky, větrníky a další zákusky, které vyrábí. „To víte, musím se o sebe postarat. Nikdo mi nic nedá, do důchodu daleko, tak žádné flákání, musí se pracovat,“ vysvětluje energií nabitá žena, která se nikdy nevzdává. Její doménou je zmrzlina.

Cukrářka Ivana Jablonovská při práci

S dortíky si i povídá

O první v kraji vyhlášenou zmrzlinárnu sice přišla, ale zvedla hlavu a novou vybudovala v Mimoni. A pustila se i do cukrařiny, i když není vyučenou cukrářkou. „Jsem vyučená prodavačka, prodávala jsem textil, drogerii, salámy, všechno. Už jako malá jsem chtěla být prodavačkou a šla jsem si za svým snem. Pak jsem se pustila do zmrzliny a to byl už jen krůček těm dortíkům,“ říká známá zmrzlinářka, která tvrdí, že doma nikdy nepekla. V cukrárně jí to ale jde náramně. Dorty a zákusky jí dělají takovou radost, že si s nimi i povídá.

A na co při domácí přípravě zákusků nezapomenout? „Dělat to s radostí a s láskou. Pak ten výsledek stojí za to. Doma si člověk může vyrobit cokoliv, musí vědět, co a jak a všechno jde,“ radí Jablonovská.

Až začne zmrzlinová sezóna, velkou pomocí bude Ivaně Jablonovské kolegyně, která zastane víc práce výrobou zákusků. Zmrzlinářka se bude věnovat hlavně přípravě chlazené dobroty

Bez kvalitních surovin to nejde

Kromě radosti a lásky jsou podle Ivany Jablonovské k domácí i cukrářské přípravě dortů a zákusků důležité kvalitní suroviny, protože to je v kuchyni základ všeho. „Když to má být karamelové, tak tam musí být karamel. Když čokoládové, tak čokoláda. Když smetana, tak živočišná, žádná rostlinná. Žádné náhražky,“ tvrdí cukrářka, která se už těší na zmrzlinovou sezónu.

To ale nebude znamenat konec zákusků, jen se o práci podělí s kolegyní. Vyžaduje ale stejný přístup jako má ona sama. „Cukrářka má zajeté nějaké zvyky, ale já chci, aby to bylo po mém. V tom jsem asi hrozná, ale na tom to mám postavené,“ dodává Ivana Jablonovská.

Dort z cukrárenské  "dílny" Ivany Jablonovské

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.