Nepatří mezi nejznámější, přesto jsou vzácnými stavbami. Památkáři se je několik let snaží zachránit

5. srpen 2021 07:50

Na Českolipsku pokračují postupné opravy tří barokních památek. Zatím se podařilo opravit střechu na zámcích ve Stvolínkách a Horní Libchavě. V Horní Polici pokračují práce na odvlhčení hospodářské a správní budovy.   

Zámek v Horní Libchavě

Zámky ve Stvolínkách, Horní Libchavě a Horní Polici nejsou ani tak významné svou velikostí, jako spíš zajímavou architekturou a minulostí. Všechny pocházejí z období baroka, i když každá sloužila jinému účelu. Co mají společného, byl postupný úpadek, kterým prošly v uplynulém století, zejména v jeho druhé polovině. S úplnou devastací se ale památkáři, ani jejich současní majitelé; což jsou v případě Stvolínek a Horní Police obce, v případě Libchavy soukromý majitel; nechtěli smířit.

Všechny tři památky jsou zařazené do Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. Zatím se podařilo částečně zprovoznit zámek v Horní Libchavě. Tam se opravila hlavně střecha, stejně jako u zámku ve Stvolínkách. V zámeckém areálu v Horní Polici se pracuje na odvodňování a odvětrávání objektu.

Historie barokních staveb a jejich využití do budoucna

Zámek ve Stvolínkách

Zámky mají zajímavé příběhy hlavně kvůli původním majitelům. „Stvolínky jsou zajímavé tím, že bývaly letní rezidencí biskupů z Litoměřic. Horní Libchavu zase měli Maltézští rytíři,“ prozradil Petr Feige z Národního památkového ústavu v Liberci. Poslední z trojice staveb, dokončená v 18. století, nesloužila jako rezidenční sídlo, ale správní a administrativní budova na panství vévodkyně Anny Marie Františky Toskánské v Horní Polici.

Zámek v Horní Libchavě už je po opravách částečně využitý. Současný majitel tam pořádá například kostýmované prohlídky pro děti.
V části budovy taky zpřístupnil expozici ze svých cest po Asii. Zámecký areál v Horní Polici by chtěla obec využít pro potřeby úřadu a plánuje tam zřídit taky klubovny pro spolkový život. Zámek ve Stvolínkách by měl podle památkářů sloužit podobným účelům.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související