Nemocnice v Semilech otevřela odběrové místo na antigenní testování

Nové, v pořadí už osmé testovací místo na nemoc covid-19 v Libereckém kraji, otevřela v sobotu 26. prosince nemocnice v Semilech. Zatím jen na dvě hodiny denně, a to mezi osmou ranní a desátou dopoledne.

Provádějí tam jen rychlé, takzvané antiogenní testy, na které může přijít zdarma kdokoliv. Důvody omezené otvírací doby jsou podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS hlavně provozní. „Ty testy se musí umět vyhodnotit, musí k tomu být určitý počet zaměstnanců, čtyři až pět, kteří u toho pracují. Takže pro každou nemocnici je to samozřejmě další zátěž, byť potřebná, ale musejí se snažit dělat ty věci s co nejmenším omezením ostatních provozů,“ vysvětil náměstek.

Kromě Semil se lidé mohou nechat zdarma otestovat také v nemocnicích v Liberci, Jablonci, České Lípě a v Jilemnici. Antigenní testy hrazené pojišťovnou provádějí také v pobočce Zdravotnického ústavu ve Vratislavicích nad Nisou a nově i na základní škole v Tanvaldu. Na drive-in stanovišti u liberecké Home Credit Areny takto testují pouze pedagogické pracovníky. Na všech odběrových místech je nutná předchozí rezervace konkrétního času.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související