Nejzajímavější události našich dějin mapuje výstava Rok republiky. Vzbuzuje i emoce

V liberecké knihovně se otevřela výstava ke 100. výročí  vzniku republiky. Putovní expozici připravil Liberecký kraj, ilustroval a graficky ji zpracoval Jan Bažant, na textech se podílel kolektiv odborníků.

Liberec je už šestým městem, kde je výstava k vidění. Třináct rozměrných textilních panelů na dřevěných rámech osvětluje nejzajímavější okamžiky našich dějin. „Výstava někdy vzbuzuje emoce, protože používá takovou komiksovou zkratku. Převažuje výrazný obraz se symboly, které nás provázely 20. stoletím – srp a kladivo, hákový kříž, český lev a podobně,“ popisuje ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek, který putovní výstavu dokonce převáží z místa na místo.

Přednášky pro veřejnost

S putovní výstavou jsou spojené besedy a přednášky pro veřejnost, v Liberci přednášel Ivan Rous ze Severočeského muzea. „Téma přednášky jsem zvolil Divoká léta Liberce, velmi volně jsem je vymezil léty 1938 a 1948, tehdy město zažívalo ty největší kotrmelce,“ vysvětluje Rous.

Návštěvníci si přečtou nejen o podzimu roku 1938, poválečném osvobození Československa a odsunu Němců, ale třeba i o Jilemnici, kolébce lyžování, o turistice a rekreaci.

Poputuje do Železného Brodu, pak do Turnova

„Knihovna si považuje za čest mít výstavu Rok republiky ve svých prostorách, protože my se po celý letošní rok věnujeme roku 1918 a dalším důležitým osmičkám. Knihovna je otevřená a výstavu si může prohlédnout každý,“ říká ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková.

Výstava Rok republiky bude v druhém patře knihovny k vidění až do 27. října, poté poputuje do Železného Brodu, kde bude od 1. listopadu v Městské galerii Vlastimila Rady. Následně se v prosinci přesune na Městský úřad do Turnova (28. 11.–14. 12.).

autor: Lucie Fürstová